Shutterstock

Inside Aardappelen

Eerste cash settlement oogst 2020 bekend

12 November 2020

De eerste cash settlement van oogst 2020 is door beursorganisatie EEX vastgesteld. De notering is vrijwel gelijk aan het prijsniveau waarop de juninotering van oogst 2019 is afgewikkeld. In die zin is onder invloed van het 'coronaspook' weinig veranderd aan de situatie in de aardappelmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de zomerperiode was er duidelijk sprake van een opleving in de markt, maar de tweede lockdown als gevolg van het coronavirus in de Europese Unie, drukte het marktherstel de kop in. Hierdoor staat de termijnmarkt voor het 'april 2021-contract' momenteel (half november) op circa €5,50, terwijl dat aan het begin van de maand oktober nog €8 per 100 kilo was. De eerst cash settlement van het seizoen biedt dan ook weinig hoop dat op korte termijn een verbetering te verwachten is van de zeer flauwe stemming.

Stemming maken?
Opvallend aan de eerste cash settlement van aardappeloogst 2020 is de - ten opzichte van Duitsland (€3,55) en Nederland (€4,10) - lage inbreng vanuit België (€2,53) en Frankrijk (€2,53). Juist in deze landen waren was afgelopen periode een flinke achterstand met de oogst, want voor een beetje stemming zorgde. Gezien de inbreng op basis van de verschillende noteringen (RNM voor Frankrijk en Belgapom/PCA/Fiwap voor België) zijn blijkbaar de meeste aardappelen gerooid en is er geen enkele stemming meer te maken.

De inbreng vanuit Nederland is juist weer redelijk aan de hoge kant, in vergelijking tot de inbreng van de andere 3 landen. Dat lijkt het gevolg te zijn van het enthousiaste noteren deze week door PotatoNL. De categorie 2-notering staat namelijk op €6 tot €9. 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden