Agrifoto

Inside Aardappelen

Angst voor dwingend aanbod duwt markt omlaag

13 November 2020

De aardappelmarkt kreeg deze week even lucht. Als gevolg van 2 nieuwsberichten schoot de termijnmarkt namelijk weer naar boven richting het niveau van €6. Welke 2 nieuwsberichten waren dit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ten eerste was er de bekendmaking van het farmaceutische bedrijf Pfizer over het ophanden zijn van een coronavaccin. Iets waar de wereld al een tijdje op zit te wachten. De internationale beurzen veerden als gevolg van dit nieuws met 10% op en een bedrijf als Lamb Weston herstelde op een Amerikaanse beurs in een half uur tijd met 24%. De hoop op een normale wereld en het heropenen van de horeca en evenementenbranche gaf de markt vleugels.

PotatoNL-notering
Ten tweede herstelde de termijnmarkt richting een niveau van €6 door de PotatoNL-notering. De 'categorie II'-notering van €6 tot €9 gaf een impuls aan de termijnmarkt. Deze notering heeft later overigens nog wel fiks wat stof doen opwaaien in de markt, omdat deze notering zo sterk afwijkt van wat zich werkelijk afspeelt in de markt. Deze notering tot €9 zou tot stand zijn gekomen als gevolg van een transactie van het ras Bintje. Nergens in de markt worden deze prijzen betaald. Kortom: de koper van deze partij heeft de portemonnee flink omgedraaid vergeleken met wat zich op het moment op de markt afspeelt. Iets wat werd bevestigd door de notering van Belgapom voor Bintje: €2, met de opmerking 'zwak'. De termijnmarkt bleek dan ook niet te handhaven op het niveau van €6 en zakte de dagen daarna weer terug naar €5,50.

De Belgische aardappelmarkt is momenteel het zwakste. Het aanbod van aardappelen is groot en de verwerkers tonen geen kooplust. Ook worden inmiddels de eerste aardappelen 'droog uit de schuur' aangeboden. In België moet nog ongeveer 15% gerooid worden, maar de eerste gerooide aardappelen worden al aangeboden voor prijzen rond de €2. Belgische telers zeggen geen vertrouwen te hebben in marktherstel en staan nu op het punt om voor het eerst te investeren in kiemremmingsmiddelen. Maar, omdat deze kosten hoog zijn, willen boeren deze extra kosten niet maken en rijden de schuur leeg tegen elk aannemelijk bod.

Onzekerheid
Handelaren en verwerkers maken zich dan ook zorgen over de komende 3 maanden. De vraag neemt komende maanden niet toe, omdat het niet de verwachting is dat de vraag naar frites snel herstelt of de lockdowns versoepeld worden. Daarmee is de prijsverwachting ronduit negatief te noemen. Telers die hun product in de schuur hebben, moeten komende maanden beslissen of ze wel/niet extra kosten gaan toevoegen aan hun product.

Wanneer de teler geen zaken af land gedaan heeft voor €3, zal hij bij het toedienen van eventuele kiemremmingsmiddelen toch minimaal €5 op januari/februari moeten vangen om de extra investering eruit te kunnen halen. Als dit perspectief er niet is, zullen telers dus kiezen om vervroegd de schuren leeg te rijden. Daardoor zal de markt als gevolg van dwingend aanbod verder onder druk komen te staan.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden