Shutterstock

Inside Aardappelen

Oekraïne haalt fors meer aardappelen uit buitenland

19 November 2020 - Jeannet Pennings

Oekraïne importeert dit jaar fors meer aardappelen. Tot en met augustus lag de import zelfs 6 keer hoger dan vorig jaar. Naast Nederland en Rusland halen importeurs voor het eerst ook aardappelen uit Polen waar de prijzen fors daalden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens douanegegevens zou Oekraïne van januari tot en met augustus voor $51,3 miljoen aan aardappelen het land binnengehaald hebben. Dat meldt de nieuwssite UNN. Het gaat om een stijging van 503% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen de aardappelimport $8,5 miljoen bedroeg.

Top-3 leveranciers
De meeste aardappelen komen uit Wit-Rusland (42%), maar ook Nederland is een belangrijke leverancier. Ruim 23% van de geïmporteerde aardappelen in Oekraïne komt van Hollandse bodem.  Rusland maakt de top-3 compleet, waar 14% van de aardappelen vandaan kwam. Voor Nederland is Oekraïne onder andere een pootgoedbestemming. Vorig jaar ging er een kleine 4.000 ton pootgoed naar toe.

Nieuwsbronnen melden verder dat Oekraïne dit jaar voor het eerst aardappelen importeert uit Polen. Directe aanleiding zouden de fors lagere aardappelprijzen zijn. "Het binnenlandse verbruik in Polen is aanzienlijk gedaald", stelt Taras Bashtannyk, voorzitter van de Oekraïense groente- en fruitvereniging UPOA. "Door de vraaguitval vanuit het horecasegment zijn de prijzen onder druk komen te staan."

Lagere prijzen
Prijzen van aardappelen die via Poolse groothandels verkocht worden zouden rond de €16 per 100 kilo liggen. En in Oekraïne rond de €19 per 100 kilo. De Oekraïense aardappelprijzen lagen volgens analisten dit jaar wel zo'n 30% lager dan voorgaand seizoen. In 2019 kampte het land met schaarste door een matige oogst, waardoor prijzen stegen en het land voor het eerst aanzienlijke hoeveelheden aardappelen moest importeren.

Traditionele markt in ontwikkeling
Oekraïne is met een productie van zo'n 22 miljoen ton per jaar het vierde aardappelproducerende land ter wereld, na China, India en Rusland. De markt is echter nog behoorlijk traditioneel met veel kleinschalige productie en vooral lokale afzet. De gemiddelde opbrengst in Oekraïne ligt op 16,6 ton per hectare. Niet meer dan 3,5% van de teelt zou de bestemming verwerking hebben. Al liggen er wel ambities om de aardappelindustrie te professionaliseren en de verwerking uit te breiden. Immers, de vraag naar frites neemt toe, ook in Oekraïne.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden