Agrifoto

Inside Aardappelen

Restant aardappeloogst is kruimelwerk

23 November 2020 - Niels van der Boom

Voor de meeste aardappeltelers is oogst 2020 achter de rug. Het was er (wederom) een van lange dagen, korte nachten en veel modderworstelen. In België en het Verenigd Koninkrijk moet nog een klein deel van het areaal gerooid worden. In Nederland draait het om kruimelwerk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de kleigebieden van Nederland zijn overal nog wel aardappelpercelen te vinden. Vooral in Zeeland (Zeeuws-Vlaanderen) gaat het nog om een iets groter areaal, al is ook daar verreweg het meeste gerooid. In het noordoosten hebben de aardappeltelers zonder al te veel problemen het seizoen af kunnen ronden.

10% resterend in België
Kijken we naar Noordwest-Europa, dan is het met name België waar nog een klein areaal fritesaardappelen gerooid moet worden. Het weer pakte uiteindelijk anders uit dan eerder verwacht. Veel rooibare dagen waren er niet. De grond is verzadigd en elke millimeter is er 1 te veel. Grote telers in Wallonië proberen de laatste restjes op te ruimen en ook in West-Vlaanderen moet nog een areaal geoogst worden. In zijn totaliteit gaat het om zo'n 10% van het totaal areaal.

Kijken we naar de weersverwachting voor komende 14 dagen, dan zitten er nieuwe kansen in het verschiet. De wind draait naar het zuidoosten en neemt koudere lucht met zich mee, waarbij geen neerslag van betekenis meer valt. Dat betekent 's ochtends misschien minder vroeg beginnen, maar het biedt ook kansen om de oogst af te ronden.

Nat in VK
Ook in Noord-Frankrijk moet nog een en ander worden gerooid. In het Verenigd Koninkrijk zitten nog aardappelen in de grond, al is die situatie niet vergelijkbaar met vorig seizoen. Toen moest het begin december nog 15% van het areaal frites- en chipsaardappelen rooien. Nu is dat slechts 2% alhoewel op lokaal niveau over 10% wordt gesproken. Dit jaar is in Oost-Engeland veel neerslag gevallen. De dubbele hoeveelheid van het gemiddelde. Voor de ergste regen was het grootste gedeelte al gerooid. Grote belemmeringen levert het de industrie niet op. Een verminderde kwaliteit is voor de fish & chips handel lastig.

De eerste officiële raming in het Verenigd Koninkrijk (samengesteld door overheidsdienst AHDB Potato) komt uit op 5,3 miljoen ton bij een gemiddelde opbrengst van 46,2 ton per hectare. Dat ligt in lijn met het meerjarig gemiddelde, al is de variatie tussen telers relatief groot. Vooral het areaal is debet aan de kleinere oogst, die wel groter uitpakt dan de voorgaande 2 jaar het geval was.

Aandacht voor bewaring
Voor aardappeltelers verschuift de aandacht nu van het landwerk naar de bewaring. Partijen die vroeg in het seizoen bij warme omstandigheden zijn gerooid tonen zich nu al kiemlustig, zo melden insiders. Op de laat gerooide aardappelen is het vooral drogen geblazen. Het is een jaar van ervaring opdoen nu op het oude en vertrouwde CIPC niet kan worden teruggevallen. In de meeste gevallen wordt 1,4 Sight toegepast, al schakelen telers nu ook al over op Argos olie om kiemen af te branden. 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden