Agrifoto

Inside Aardappelen

Belgische vrije afzet verloopt stroef

1 December 2020 - Niels van der Boom

De Belgische aardappeloogst wijkt weinig af ten opzichte van vorig jaar. In de schuur zien die cijfers er heel anders uit. Daar zijn grote verschuivingen merkbaar in de hoeveelheid vrije en gecontracteerde aardappelen die 'gestockeerd' zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Belgische aardappelorganisaties uit Vlaanderen en Wallonië hebben 127 Vlaamse en 81 Waalse leden gevraagd naar hun oogst voor 2020. De totale oogst consumptieaardappelen komt voor deze aardappeloogst uit op 4,34 miljoen ton. Dat is 70.000 ton minder dan vorig jaar werd gerooid en 240.000 ton meer dan het 5-jarig gemiddelde.

De gemiddelde opbrengst ligt 1% lager dan vorig jaar, met 44,7 ton per hectare. In Vlaanderen is nauwelijks verschil merkbaar. In Wallonië is dat -2%. Ten opzichte van het meerjarig gemiddelde ligt de opbrengst wel 3% lager.

Niet alles gerooid
Ook het areaal is niet noemenswaardig gewijzigd. Deze komt uit op 97.000 hectare consumptieaardappelen. In Vlaanderen werd minder gepoot (-3%) en in Wallonië juist 2% meer. Niet al deze aardappelen zijn geoogst. Uit de enquête blijkt dat half november nog zo'n 2,5% van het areaal gerooid moest worden in Vlaanderen. Een klein deel daarvan wordt als verloren beschouwd. Het gaat om kapotgereden kopakkers en natte plekken. In Wallonië gaat het om 1,5% die nog in de grond zit. Ook hier wordt een deel niet meer gerooid.

Weinig vrije aardappelen afgeleverd
Telers zijn ook gevraagd naar hun aardappelvoorraad en de reeds afgeleverde tonnen. De vroege aardappelafzet raamt PCA op 290.000 ton. Van de hoofdoogst was half november 800.000 ton afgeleverd. Het gaat hoofdzakelijk om contractaardappelen (80%). Een totale afgezet van 1,09 miljoen ton tot half november is volgens PCA zeer gemiddeld te noemen. Het is vooral opvallend dat veel minder vrije aardappelen zijn afgeleverd. Normaal is dat zo'n 200.000 ton in plaats van 88.000 ton nu.

Afgeleverde hoeveelheid aardappelen voor 15-11. Bron: PCA.

Van de afgeleverde aardappelen gaat het vooral om Fontane. Niet zo gek, want dit is het grootste ras bij met name de gecontracteerde fritesaardappelen. Bintje verdwijnt van het toneel en vooral Innovator groeit. Zeker in de eerste fase van het afleverseizoen. De totale voorraad wordt door PCA op 3,25 miljoen ton geraamd (stand half november). Dit is 4% hoger dan het 5-jarig gemiddelde, net als de totale oogst, maar wel gelijk aan vorig jaar. Alleen in 2017 lag de voorraad nog hoger.

Contractaardappelen in de schuur
Ruim een kwart van de voorraad zijn vrije aardappelen en dat is erg weinig. Vooral omdat steeds meer gecontracteerd wordt. De hoeveelheid aardappelen op contract – in de bewaring – steeg met bijna 20% ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde. Fontane is goed voor 60% van de totale voorraad en dat is een record. Niet zo gek dus dat van de vrije aardappelen de meeste ook Fontane zijn. Bij Bintje is dat slechts 7%. Het ras Innovator ligt voor meer dan 90% onder contract, tegenover 63% bij Bintje.

Hoeveelheid aardappelen na 15-11. Bron: PCA.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden