Agrifoto

Inside Aardappelen

Aviko maakt nabetaling poolaardappelen bekend

4 December 2020 - Kimberly Bakker

Aviko Potato heeft op 4 december de definitieve nabetaling op poolaardappelen voor oogst 2019 bekendgemaakt. Aangezien voor de pool gebruik is gemaakt van de compensatieregeling voor fritesaardappelen, heeft het definitieve resultaat even op zich laten wachten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Aardappeltelers Commissie (ATC) van Aviko Potato laat weten dat de nabetaling voor de aardappelpool zonder voorverkoop uitkomt op €9,41 per ton. Daarmee komt de definitieve poolprijs voor deze aardappelpool (zonder voorverkoop) gemiddeld uit op €126,81 per ton. Voor de pool met voorverkoop komt de nabetaling uit op €2,45 per ton. Dat resulteert voor deze pool in een gemiddelde prijs van €131,23 per ton.

Deze prijzen gelden voor alle rassen en zijn inclusief de compensatiebijdrage vanuit de RVO-regeling en de voeropbrengst. Medio juli maakte Aviko al bekend dat er dit jaar 1 poolprijs is voor alle rassen. "Door omstandigheden zijn er geen verschillen per ras merkbaar", zo liet de commissie toentertijd weten. "Rasverschillen en kwaliteitsbonussen worden daarom niet uitgekeerd." De bewaarstaffel voor de lange bewaring kan oplopen tot maximaal €50 per ton.

Pool met voorverkoop Week 45 Week 13 Week 28
Alle rassen €112,35 per ton €127,41 per ton €149,51 per ton
Pool zonder voorverkoop Week 45 Week 13 Week 28
Alle rassen €109,76 per ton €124,82 per ton €146,92 per ton

Corona ook volgend seizoen van invloed
De commissie liet in juli weten dat de coronacrisis ook komend seizoen impact heeft op de aardappelpools. Zo neemt het volume toe. "Het gaat om bestaande deelnemers die dit voorjaar minder op contract konden telen. Er is daarom een groter aandeel aardappelen in de pool gestopt." Daarentegen meldt het ook dat volumegroei geen ambitie is. Daarom is de commissie voor komend seizoen redelijk negatief gestemd. De huidige cijfers aangaande het areaal, de gewasgroei in Europa en vraag naar eindproduct liggen hieraan ten grondslag.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden