Agrifoto

Inside Aardappelen

Verrassende wending in Canadese aardappeloogst

9 December 2020 - Kimberly Bakker

Hoewel de Canadese aardappeloogst nog steeds achterloopt op voorgaand seizoen, lijkt het verschil toch minder groot te zijn dan eerder werd gedacht. Vooral het kleinere areaal – als gevolg van een kleine vraag vanuit de verwerkende industrie door de coronacrisis- laat de opbrengst slinken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De nieuwste prognose voor aardappeloogst 2020 in Canada komt uit op 4,72 miljoen ton, zo meldt Statistics Canada. Het is een negatief verschil van 1,3% met oogstjaar 2019. Hoewel de oogst dus nog steeds achterloopt op vorig seizoen is de verwachting toch een opsteker voor de Canadezen. Insiders gingen vorige maand namelijk nog uit van een opbrengst van 4,4 miljoen ton aardappelen. De provincie Quebec is de enige provincie waar de oogstprognose negatief is bijgesteld: van 616.000 ton tot 558.000 ton.

De grootste aardappelproducerende provincies zijn naar verwachting Manitoba (23%), Alberta (22,5%) en Prince Edward Island (20,1%). Het is voor het eerst dat Prince Edward Island niet dé grootste aardappelproducerende provincie van het land is. Als gevolg van de extreme droogte kon daar bij lange na niet het gehele areaal geoogst worden. De aardappeloogst komt op Prince Edward Island 17,9% lager uit dan vorig seizoen, op 938.000 ton. In Manitoba en Alberta ligt de opbrengst naar verwachting net iets boven de 1 miljoen ton.

De opbrengst per hectare komt voor oogst 2020 naar verwachting uit op omgerekend 33 ton per hectare. De provincie Alberta noteert dit jaar de hoogste hectare-opbrengst, namelijk 45 ton per hectare. Deze provincie wordt gevolg door Manitoba, met een opbrengst van 37,5 ton per hectare. De laagste opbrengst is voor New Brunswick. De hectare-opbrengst komt in de regio niet verder dan 26,4 ton. Voor New Brunswick is het de laagste opbrengst sinds 1995. In dat jaar kwam de opbrengst uit op 24,4 ton per hectare.

Kleiner areaal
Dat de opbrengst lager ligt, komt overigens niet eens zozeer door lastige weersomstandigheden. Het geplante areaal is namelijk behoorlijk kleiner. Volgens nieuwe gegevens van Statistics Canada komt het gepote areaal over 2020 uit op omgerekend 144.507 hectare. Dat is 1,4% minder dan in 2019. Deze daling komt voornamelijk doordat de verwerkende industrie minder vraag had naar aardappelen, als gevolg van de coronacrisis waardoor restaurants gesloten waren. Het uiteindelijk geoogste areaal komt uit op 142.512 hectare, een toename van 3% ten opzichte van vorig seizoen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden