Agrifoto

Inside Aardappelen

Onzekerheden overheersen in markt voor Spunta

10 December 2020 - Kimberly Bakker - 2 reacties

Veel vragen, weinig antwoorden. Dat is het sentiment dat in de markt voor Spunta-pootgoed vandaag de dag overheerst. De commissie in Middenmeer heeft slechts drie keer een notering op de borden kunnen zetten en diverse handelshuizen melden dat er veel te veel product is. Leidt dit ertoe dat het areaal de komende jaren daalt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De markt van Spunta is doorgaans onverzadigd, maar daar is dit seizoen geen sprake van. Als gevolg van de coronacrisis is ook deze markt in elkaar gezakt. Handelshuizen laten weten dat er hier en daar nog wat product weggaat naar bijvoorbeeld Saoedi-Arabië, maar dit is absoluut niet te vergelijken met een 'normaal' jaar. In voorgaande jaren werd bijvoorbeeld ook weleens product op de gok gekocht, maar de risico's zijn dit jaar gewoonweg te groot.

Spunta is vooral populair in het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Europa. Veel van die landen zijn ook afhankelijk van 'oliegeld'. Doordat de olieprijs aan het begin van het jaar zo laag heeft gestaan, is er minder geld te besteden. Zo hebben Egypte en Tunesië al laten weten geen interesse te hebben in Nederlands Spunta-pootgoed en Algerije is nog een groot vraagteken. Handelshuizen laten weten dat het nu dus afhangt van de markt binnen Europa en laat nou juist daar veel te veel product zijn. "Vooral in Nederland en Frankrijk is nog een berg Spunta te verkrijgen", zo klinkt het.

Geen notering
Dat er vrijwel geen handel wordt gedreven, komt ook tot uiting in de noteringen. De commissie in Middenmeer heeft tot op heden slechts 3 keer een notering op het bord kunnen zetten: €31 in week 42 en 43 en €23 in week 48. "In de vrije markt is 'te kort' handel. En… zonder omzet kunnen wij geen notering maken", zo laat Frans van Dam van de noteringscommissie desgevraagd weten. "Overigens speelt de factor angst ook wel een beetje mee. Als we elke keer weer lager moeten noteren, dan wil het buitenland ook voor een lagere prijs inkopen. Dat moeten we ook zien te voorkomen."

Van Dam verwacht niet dat de situatie in de markt voor Spunta op korte termijn verandert. "Als ik zo luister naar de bekende exportlanden, dan hebben die allemaal geen pootgoed meer nodig of ze hebben er het geld niet voor. Er is daarnaast simpelweg te veel product in Nederland. Handelshuizen kopen niet bij, maar vullen bij vanuit de pools. Een notering maken is en blijft daarom een lastige klus in deze markt."

Moet het areaal krimpen?
Is inkrimping van het areaal dan de enige oplossing? De antwoorden op die vraag zijn wisselend. De een kijkt positief naar een kleiner areaal pootaardappelen. Immers, na een paar goede jaren hebben veel telers de deksel dit seizoen op hun neus gekregen. Daarbij moet volgens deze partijen ook in gedachten gehouden worden dat kopers van Spunta-pootgoed geld verloren hebben door de coronacrisis. Het is volgens hen nog maar de vraag of deze kopers komend jaar dezelfde hoeveelheden kunnen kopen.

Daartegenover zijn er ook positievere geluiden te horen. Voor een aantal andere handelshuizen is bijvoorbeeld nog niet met zekerheid te zeggen dat komend jaar wederom een slecht seizoen wordt. Het is volgens hen 'allemaal afhankelijk van hoe snel de economie herstelt en weer enigszins op normaal niveau kan komen'. Kortom: de markt voor Spunta-pootgoed is overspoeld met vraagtekens en er zijn nog maar weinig antwoorden te geven.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden