Photoagriculture / Shutterstock.com

Inside Aardappelen

Kostprijs aardappelen tijdelijk omlaag

21 December 2020 - Niels van der Boom - 12 reacties

Voor het tiende jaar op rij heeft de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) een kostprijsberekening gemaakt voor consumptieaardappelen. Die daalt naar verwachting in 2021 met gemiddeld 1 eurocent per kilo. Het betreft een tijdelijke verlaging, zo benadrukt de organisatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De kale kostprijs voor consumptieaardappelen bedraagt voor de teelt op zandgrond komend jaar €15,80 per 100 kilo. Op kleigrond is dat €18,20 per 100 kilo. In beide gevallen ligt de kostprijs €1 lager dan in 2020, becijfert NAV aan de hand van hun eigen model en een voorbeeldbedrijf. De verlaging heeft te maken met reinigingskosten voor de bewaarplaats, die dit jaar was ingecalculeerd om CIPC-residuen te verwijderen. Komend jaar vervalt deze kostenpost.

In de kale kostprijs wordt geen rekening gehouden met marge voor de teler. Wanneer een marge van 15% wordt gehanteerd, stijgt de reële kostprijs naar €18,10 en €20,90 per 100 kilo voor zand- en kleiteelt. Dit blijft een verschil van €1 met vorig teeltjaar.

Nieuwe eisen, extra kosten
NAV benadrukt dat de aardappelteelt er niet goedkoper op is geworden. In vergelijking met 2019 stijgt de kostprijs komend jaar met €1,50. De organisatie benadrukt daarom dat dit geen reden is om de contractprijzen te verlagen.

In de berekening wordt geen rekening gehouden met frequenter beregenen en de extra ingrepen die nodig zijn om afspoeling te voorkomen. Tussen de aardappelen moeten vanaf 2021 dammetjes worden aangelegd of een brede teeltvrije zone van 3 meter moet worden gehanteerd. Dat verhoogt de kostprijs.

Beregenen heeft een grote impact op de kostprijs. Voor een gift van 25 millimeter rekent de NAV met €225 per hectare. Twee keer beregenen komt dus overeen met €1 per 100 kilo kostenstijging. De vraag welke prijsstijging de erosie- en afspoelingsmaatregelen bewerkstelligt, is nog niet beantwoord.

Kosten kiemremming verdrievoudigd
In vergelijking met vorig jaar daalt de kostenpost bemesting iets. Op kleigrond met €50 per hectare. De kosten voor gewasbescherming stijgen voor het eerst boven de €1.000 per hectare uit. Onder andere omdat de kosten voor loofdodingsmiddelen zijn toegenomen.

Reken je de kosten voor kiemremmingsmiddelen en het toedienen daarvan mee, dan is de stijging nog veel groter. In 2019 bedroeg de totaalkosten van CIPC €225 per hectare. Voor komend jaar is dat €775 tot €825 per hectare. Een stijging van 266%. Verder raamt NAV de kosten voor brandstof en pootgoed iets lager. Ook de energiekosten voor het bewaren dalen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox