Agrifoto

Inside Aardappelen

Aardappelen vinden altijd hun weg

8 Januari 2021

In de aanvangsperiode van de coronacrisis in Europa zakte de aardappelmarkt als een 'Plum Pudding' in elkaar. Maar, 1 ding is gebleken de afgelopen maanden: alle aardappelen vinden hoe dan ook altijd hun weg.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waar de termijnmarkt voor april 2020 in week 5 nog €18 noteerde, werden de contracten in week 17 op basis van de cash settlement afgewikkeld op krap €2. De paniek (en ook de angst) dat er geen plaats zou zijn voor het overschot aan aardappelen, verwerkers zagen immers de afzet van frites stagneren, was groot. Toch wordt door partijen verbaasd gereageerd over het feit dat alle aardappelen zonder veel slag of stoot een bestemming hebben gekregen. Naast de afzet richting de vlokkenindustrie, zijn de aardappelen (lijkt wel) herondekt voor eindbestemming voer. Vanuit het voersegment was en is er haast een oneindige vraag tot €3 per 100 kilo, waardoor er een harde bodem in de markt werd gelegd.

Toch te weinig aardappelen?
Dat juist nu (in de eerste week van januari) de marktprijs een flinke plus laat zien, is opvallend. Blijkbaar is men er toch niet zo zeker van of er tot het einde van het seizoen voldoende aardappelen in voorraad zijn voor de fritesverwerking. Door nu de markt een 'zetje' naar boven te geven, stagneert de afzet richting andere bestemmingen, zoals voer. Prijzen van bijvoorbeeld €5 per 100 kilo worden namelijk niet betaald.

Nu de fritesaardappelmarkt hoger tendeert (reken een cash settlement komende week richting €5), is de vraag of op korte termijn nog weer een stap omhoog gemaakt kan worden. Kijkende naar de noteringen op de termijnmarkt voor oogst 2020, dan is dat zeker niet onmogelijk. Er is een slotstand van het aprilcontract op €8 en voor het junicontract op €10 genoteerd.

Fysieke markt ook omhoog
Niet alleen de termijnmarkt tendeert hoger, maar ook de fysieke markt maakt de stap naar boven. Waar Belgische fabrieken al langer actief zijn in de markt en deze week verdere stappen maakte, volgen Nederlandse verwerkers schoorvoetend. Feitelijk willen ze niet kopen, maar worden nu toch gedwongen door de ontwikkelingen in de omliggende landen om de meeleverkilo's tegen hogere prijzen af te rekenen. Op de PAT-lijst kwam vrijdag 8 januari een transactie van €6,50 terug. Echter, wel voor levering mei. Als de verkoper iets verder gezocht had, zou hij dit ook ontvangen hebben voor levering februari.

Een ding is zeker: de bal (de aardappelmarkt) is flink tegen de betonnen vloer aangegooid en stuitert nu omhoog. Gezien de andere prijstechnisch slecht jaren zou statistisch een verdere opleving richting bijvoorbeeld €10 richting week 17 (afwikkeling april 2021) niet logisch zijn, maar de logica is sowieso ver te zoeken in het coronatijdperk. Kortom: niets is uit te sluiten. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden