Agristo

Inside Aardappelen

Corona of niet, stabiliteit in contractprijs Agristo

9 Januari 2021 - Niels van der Boom - 60 reacties

Als eerste van de grote aardappelverwerkers is het Belgisch-Nederlandse Agristo begonnen met het contracteren van fritesaardappelen voor hoofdoogst 2021. Afhankelijk van het levermoment worden de contractprijzen iets gewijzigd ten opzichte van afgelopen seizoen. Stabiliteit is het devies. In de volumes en de prijs uit de bewaring.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Net als veel andere verwerkers betaalde Agristo voor seizoen 2020-2021 zijn hoogste contractprijs ooit. Voor seizoen 2021-2022 wordt de prijs aangepast in het af land segment en voor levering droog uit de schuur. Alleen voor langbewaarders blijft de prijs ongewijzigd. Daar kiest het bedrijf duidelijk voor stabiliteit.

Gelijke volumes
De vastprijscontract van Agristo zijn helder en met weinig poespas. De aardappelverwerker, met fabrieken in Tilburg, Harelbeke, Nazareth en Wielsbeke werkt louter met tonnencontracten. Het betaalt de contractprijs voor 35 millimeter opwaarts. Telers zijn vrij in hun keuze voor de overkilo's. Agristo streeft ernaar dit vrije volume ook af te nemen tegen dagprijs. Telers worden niet beperkt in het volume dat ze tegen een vaste prijs willen vastleggen. "Ieder jaar zijn er wel verschuivingen in tonnages en hectares", zegt Agro director Steven de Cuyper. "Het belangrijkste is om stabiliteit te bieden", vervolgt hij. "In de volumes, de prijs en het bouwplan van de teler."

Prijsverlaging vooral af land
De grootste verlaging is merkbaar in het af land segment. De hoofdoogst van Challenger, Markies en Innovator begint in week 35. Voor eerstgenoemde rassen betaalt Agristo €10,00 per 100 kg. Voor Innovator is dat €11,50. Dit is een verlaging van €1 met vorig jaar. In week 17 wordt €16,25 voor Fontane betaald en €18,25 voor Innovator. Het verschil met vorig seizoen bedraagt hier €0,25, toen net iets meer werd betaald. Voor Challenger wordt €15,50 betaald en voor Markies €16,25.

Omdat in 2021 week 26 in juli valt is het vergelijk met volgend jaar lastiger te maken. Wie naar de prijsstelling kijkt ziet dat vanaf mei, week 18, de prijs gelijk aan vorig seizoen is. Alleen in juli daalt de prijs iets, met €0,25. De pootgoedprijzen van de grove maten verlaagt het bedrijf met €1 per 100 kg. Voor de kleine maten is dat €2. Verdere wijzigingen in het contract worden niet doorgevoerd. Agristo werkt niet met meerjarige contracten of andere contractvormen.

Terug naar normaal
Nog altijd heeft de aardappelsector met een grote mate van onzekerheid te maken. Hoeveel aardappelen zijn wanneer nodig? "We hopen dat tegen de zomer het normale leven terug is, zodat weer festivals georganiseerd kunnen worden en mensen op vakantie gaan", blikt De Cuyper vooruit. "Dat zijn immers de momenten waarop frites worden geconsumeerd. De thuisconsumptie is dan wel gestegen, het meest worden frites buiten de deur gegeten. Omdat we een lange termijn relatie met onze telers ambiëren bieden we ze stabiliteit op meerdere vlakken."

Omdat Agristo een grote productafzet richting het Verenigd Koninkrijk heeft was dit een actueel onderwerp voor het bedrijf de afgelopen maanden. "We hebben er alles aan gedaan om onze supply chain zo goed mogelijk voor te bereiden en dat is goed gelukt", zegt De Cuyper. "Sommige klanten hebben hun leveringen eerder afgeroepen maar voor grote volumeverschuivingen heeft dat niet gezorgd. Wat dat betreft blijft corona de grootste impact hebben."

Minder areaal?
Agristo zet niet in op minder aardappelen, verwachten zij dit beeld in heel Noordwest-Europa terug te zien? "Uiteindelijk bepaalt de gemiddelde opbrengst hoeveel aardappelen we gaan krijgen", zegt de Agristo-man nuchter. "Wanneer het areaal 5% afneemt, en dat een gezonde markt creëert, ben ik daar voorstander van. Feit is dat niemand dit kan garanderen. Boerenorganisaties roepen op voor een verlaging van 15% in het Europees areaal. Hoe meer dit wordt geroepen, des te eerder aardappeltelers dit juist niet doen. Vergeet niet dat we voor de komst van corona een zeer gezonde markt hadden met een normaal prijsniveau. Grote bijsturingen zijn daarom niet nodig."

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden