Shutterstock

Inside Aardappelen

Egypte zet in op meer aardappelexport

25 Januari 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De aardappelteelt in Egypte blijft groeien. Goede weersomstandigheden en een zachte winter resulteren in hogere opbrengsten en een sneller groeitempo van de aardappelen. Het land bereidt zich dan ook voor op een grotere aardappelexport. Om de geteelde aardappels af te zetten, is het land actief opzoek naar bestemmingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen seizoen exporteerde Egypte circa 750.000 ton aardappelen. Ongeveer een derde daarvan werd naar Europa geëxporteerd. Dit seizoen is het areaal dat vrij is van fytosanitaire problemen met circa 3.000 hectare gegroeid naar 95.000 hectare, volgens de informatie van het Potato Brown Rot Project in Caïro. Op 87.000 hectare worden ook daadwerkelijk aardappelen geteeld. Lang niet alle aardappelen die in deze gebieden groeien worden geëxporteerd. Het exportpotentieel van het land is behoorlijk groter dan 750.000 ton die vorig seizoen werd geëxporteerd.

Overvloed aan aardappelen
Ook Egypte heeft dit jaar te maken met een overschot aan aardappelen. De prijzen waren op de lokale markt eind 2020 laag en vertonen nog geen tekenen van herstel. Door de coronacrisis hebben veel minder toeristen Egypte bezocht. Hierdoor is de behoeft in de lokale horeca naar aardappelproducten veel lager.

Vorig jaar was op een totaal van 5,5 miljoen ton aardappelen een overschot van 0,5 miljoen ton zichtbaar. Dit seizoen heeft de Egyptische industrie tot nu toe circa 1,25 miljoen ton aardappelen verwerkt. De verwerkende industrie nam daarmee minder aardappelen af dan gebruikelijk, terwijl er door goede groeiomstandigheden meer aanbod is.

Hatem al-Naguib, hoofd van het groente en fruit departement van de Egyptische Kamer van Koophandel, roept de regering op in te grijpen. "Er worden massaal aardappelen op de markt gedumpt, omdat we een bovengemiddelde opbrengst hebben. Het lukt niet om nieuwe markten aan te boren, waardoor we onvoldoende kunnen exporteren", zegt Al-Naguib in de Egypt Independent. Verschillende experts vrezen dat bij het huidige lage prijsniveau een gedeelte van de aardappels niet geoogst zal worden.

Vraag naar pootgoed
De verwachting dat het areaal exportaardappelen bestemd voor Europa komend seizoen 10% krimpt. De export van Nederlands pootgoed naar Egypte is ondanks deze berichten redelijk op niveau gebleven. Uit de gegevens van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) blijkt dat in seizoen 2020 30.402 ton pootgoed naar Egypte is gegaan. Dat is circa 600 ton minder dan in 2019.

De export van aardappelen liep tot nu toe moeilijk voor Egypte. Net als de Nederlandse exporteurs heeft het land te maken met minder export, voornamelijk doordat de wereldwijde vraag vanuit de industrie afgenomen is. Sinds december is Egypte begonnen met de export van klein verpakkingen voor Scandinavië, Italië en Zwitserland. Vanaf eind februari hoopt Egypte aardappelen te verkopen in de Duitse supermarkten. Door het grote aanbod van lokaal geproduceerde aardappelen in Europa, lijkt de vraag naar Egyptische aardappelen achter te blijven.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden