Agrifoto

Inside Aardappelen

Bij Q-potato bepaalt teler zelf de aardappelprijs

29 Januari 2021 - Niels van der Boom - 8 reacties

Akkerbouwers willen graag aardappelen telen, maar niet tegen iedere prijs. Q-potato past zijn werkwijze aan. Naast onveranderde contractprijzen introduceert het een nieuwe pool die een bodem en top in de markt legt. Daartussen bepaalt de teler zelf zijn prijsbeweging en risico.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"De laatste maanden hebben we heel veel telers gesproken", zegt Q-potato directeur Dirk van de Water. "Geen digitale gesprekken maar aan de keukentafel. We zijn een kleine organisatie en kunnen dat corona-proof organiseren. Rode draad in deze gesprekken is dat akkerbouwers graag aardappelen willen telen, maar dat de risico's en kosten fors toenemen. Diepe dalen in de markt kunnen zij zich niet langer veroorloven. Daarom vaak de keus voor tarwe. Dat levert niets op, maar kost ook niets, zo is het argument."

2 belangrijke punten
Met deze woorden in het achterhoofd ging Van de Water om tafel met het bestuur van de Aardappeltelersvereniging (ATV) van Q-potato uit Lemmer. Uit deze gesprekken zijn 2 belangrijke punten naar voren gekomen. Zo heeft het bedrijf besloten om de vaste prijscontracten voor 2021-2022 niet te verlagen, maar gelijk aan 2020 te houden. Het andere punt is een nieuwe poolvorm: de Bodem Top pool.

In de Q-potato Bodem Top pool kunnen telers zelf kiezen om 0, 5, 10, 15 of 20 ton op een vaste prijs per hectare te contracteren. Het bedrijf biedt contracten voor de rassen Agria/Innovator, Markies/Lady Anna, Fontane/Alverstone Russet en Arsenal. Er wordt alleen droog uit de schuur gecontracteerd. In week 45 ligt de prijs van Agria & Innovator op €13,00 per 100 kilo. In week 17 is dat €16,60 en in week 28 €19,90. Voor Fontane liggen de prijzen op €11,25, €14,85 en €18,15 in deze periodes. Er kan maximaal 25 ton per hectare worden gecontracteerd, om ervoor te zorgen dat voldoende marktwerking blijft bestaan.

Bewust 1 jarig contract
Het aardappelbedrijf kiest er bewust voor om 1-jarige prijsafspraken te maken, zo zegt Van de Water. "We zijn helemaal voor een lange termijn relatie met teler. Tegelijk kijken we gezamenlijk ieder jaar opnieuw naar de teelt- en bewaarkosten, bijbehorende risico's, inflatie en andere zaken die meespelen. Dat kan het beste door ieder jaar opnieuw de prijs te bepalen." Voor het ras Agria is een GlobalG.A.P. certificaat verplicht. Hiervoor betaalt het bedrijf €50/ha premie, met een maximum van €500.

In de Bodem Top pool wordt een bodemprijs en een topprijs vastgesteld per ras. Voor Agria & Innovator ligt in week 45 de bodem op €6,75 en de top op €17,25. In week 17 is dat €9,15 en €22,05 en in week 28 €10,25 en €24,25. Voor de groep met Fontane liggen deze niveaus op €5,75 en €15,25, €8,15 en €21,05 en €9,25 en €22,25. "Iedere teler kan op deze wijze zijn gewenste financiële bodem berekenen", zegt Van de Water. Naast een volume op vaste prijs kan de rest in de gewone pool of de Bodem Top pool worden geleverd. Wie meer risico neemt kan een poolprijs ontvangen die onder de bodem ligt, maar die er ook bovenuit komt, ten opzichte van de standaard pool. Er zijn geen kosten aan de deelname verbonden.

Beloning voor categorie 2
Afhankelijk van het ras en de leverperiode, en uitgaande van 20 ton per hectare op een vaste prijs, kan de totale financiële opbrengst per hectare variëren van €4.000 tot €11.000, zo rekent het bedrijf zelf voor. Aardappelen die naar een categorie 2 bestemming worden geleverd worden extra beloond, met €0,50 tot €1 per 100 kilo, afhankelijk van tijdstip en ras. Q-potato richt zich op fritesaardappelen geteeld op kleigrond, geleverd vanuit de bewaring. De belangrijkste teeltgebieden zijn Flevoland en Zuidwest-Nederland.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden