Eigen foto

Inside Aardappelen

Aviko Potato gaat voor langetermijncontract

30 Januari 2021 - Niels van der Boom - 28 reacties

Door een tweejarig vastprijscontract af te sluiten kunnen aardappeltelers bij Aviko Potato stabiliteit creëren in de contractprijzen. De verwerker wijzigt wel het maximaal aantal tonnen dat per hectare kan worden vastgelegd. Naar verwachting kan de pool daarom verder groeien. Ingestoken wordt op een stabilisatie van het areaal.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door een tweejarig vastprijscontract af te sluiten kunnen aardappeltelers bij Aviko Potato stabiliteit creëren in de contractprijzen. De verwerker wijzigt wel het maximaal aantal tonnen dat per hectare kan worden vastgelegd. Naar verwachting kan de pool daarom verder groeien. Ingestoken wordt op een stabilisatie van het areaal.

Telers worden met stabiele prijzen aangemoedigd om voor een lange termijn verbintenis te kiezen, die ze over het onzekere coronajaar 2021 moet tillen. Wie een 1-jarig contract afsluit, krijgt wel met iets lagere prijzen te maken. In de af land periode worden de contractprijzen integraal met €0,75 per 100 kilo verlaagd. Droog uit de schuur is die verlaging integraal €0,50 per 100 kilo.

Staffels ongewijzigd
Bij de 2- en 3-jarige contracten blijven de prijzen gelijk aan afgelopen seizoen. Ook de bewaarstaffel en toeslag voor mechanische koeling, die vorig oogstjaar zijn geïntroduceerd, wijzigen niet. Die laatste bedraagt €0,40 vanaf week 17. Vervolgens wordt per week €0,05 bij de contractprijs opgeteld, zonder maximum.

Aviko hanteert 3 rassengroepen: A (Fontane, Challenger, Bintje), AA (Victoria, Miranda) en AAA (Innovator, Agria, Markies, Lady Anna, Zorba). De genoemde wijzigingen gelden voor al deze groepen. Bij een tweejarig contract start de basisprijs af land levering in week 36 op €10,00 voor A, €10,75 voor AA en €11,50 voor AAA. In week 17 doet groep A €14,91 en AAA €16,67. In week 26 is dat €17,43 en €19,18. Wie dus Innovator eind juni levert krijgt, inclusief premies en vergoedingen, nog steeds €20,00 per 100 kg voor zijn aardappelen.

Minder op vaste prijs
Passen we de verlagingen toe op deze prijzen voor het 1-jarig contract, dan doet Fontane in de 3 periodes (week 36, 17 en 26) €9,25, €14,41 en €16,93. Voor Innovator is dat €10,75, €16,17 en €18,68. Daarnaast verlaagt Aviko het maximum vast te leggen tonnage per hectare met 5 ton voor wie het maximum volume van 40 ton wil vastleggen. Voor Fontane was dat 45 ton. In 2021 is het maximum dus 40 ton voor Fontane en 35 ton voor andere rassen. Wie gewend is om minder tonnen op een vaste prijs vast te leggen, krijgt niet met deze verlaging te maken, zo is de insteek. Wel hoopt het bedrijf hetzelfde areaal aardappelen te contracteren.

De overkilo's zijn welkom in de aardappelpool van Aviko, of het prijsrisico kan worden afgedekt via een van de andere contractvormen die het bedrijf biedt. Bijvoorbeeld het fritesgarantiecontract met een afdekkingsmogelijkheid via de aardappeltermijnmarkt. De pootgoedprijzen dalen komend seizoen zo'n €1 per 100 kilo. De pootgoedprijzen probeert het bedrijf over de jaren heen zo stabiel mogelijk te houden.

Belgische fabriek van start
2021 blijft een onzeker jaar voor de verwerker, maar op de lange termijn blijven de verwachtingen onverminderd positief. Vooral de afzet naar foodservice blijft zwaar geraakt, terwijl de export en retail wel positief draaien. In de tweede helft van oogstjaar 2021 moeten in de nieuwe fabriek in Poperinge de eerste frites worden gesneden. De aardappelen hiervoor worden bij telers in België en Noord-Frankrijk gecontracteerd. Aviko hanteert hier aparte contracten voor, maar past wel dezelfde verlagingen door bij het 1-jarig contract.

De afzet van vlokken en granulaat via Aviko Rixona is coronaproof gebleken. De verwerker is daarom ook positief over de toekomst van de vlokkenafzet. Afgelopen jaar werd de Noord-Duitse verwerker Stavenhagen overgenomen. Uitbreiding in het areaal vlokkenaardappelen wordt vooral in Duitsland gezocht. In Nederland wordt op stabiliteit ingestoken.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden