In oktober en november 2020 hield niemand het voor mogelijk dat de prijzen op de aardappelmarkt enkele maanden later weer dubbele getallen laten zien. Daaruit blijkt maar weer dat markten onvoorspelbaar en soms ondoorgrondelijk zijn. En worden gedreven door emoties.
De termijnmarkt steeg vandaag (woensdag) boven de €10, aangejaagd door de fysieke markt die nog steeds op zoek is naar vrij te kopen aardappelen. De drijvers achter deze markt zijn Duitse en Belgische handelaren. Doordat de afzet van frites nog steeds boven verwachting is, zijn fritesproducenten op zoek naar aardappelen. Vooral naar aardappelen voor directe levering en voor in maart. Daarmee kunnen de verwerkers hun contractposities iets naar achteren schuiven, zodat zij in het huidige seizoen langer blijven doordraaien met oude aardappelen. De krimp van het areaal vroege aardappelen speelt in deze strategie een rol.
Alternatieve afzetkanalen
Achteraf gezien, zijn er te vroeg te veel aardappelen geruimd naar alternatieve afzetkanalen. Dit was ook ingegeven door de extreem lage prijs die verwerkers wilden betalen (€3,00). Daarmee kwam de prijs onder de prijzen van afzetkanalen als zetmeel en vlokken te liggen.
Vandaag houdt eenieder zijn kaarten tegen de borst. Waar velen in oktober en november morsten met aardappelen, zijn de partijen op de markt nu juist extra zuinig op posities. Feitelijk zijn de fabrieken de grote bezitters van aardappelen en hadden zij hun 'overkilo's' moeten aanbieden aan verwerkers uit andere landen. Toch gebeurt dit niet, wat een indicatie kan zijn dat de afzet in Nederland ook boven verwachting loopt (maar zeker nog niet op 100% is).
Telers bieden niet aan
Telers zijn ook niet bereid aan te bieden. Dit is vooral ingegeven doordat telers weinig of geen vrije aardappelen te verkopen hebben (en het is pas 3 februari). Al met al een spannende cocktail in de markt, die nu duidelijk marktwerking laat zien. Of er ruimte is voor nog hogere prijzen, is afhankelijk van de kopers die (gedwongen) dekking zoeken voor hun verkooppositie. Ook het voorjaar kan de scherprechter zijn.
Feit blijft dat er op dit moment veel hogere prijzen worden betaald voor (fysieke) aardappelen dan dat de noteringen laten zien. Daarmee is er de verwachting geschapen dat de noteringen de komende weken nog flinke stappen omhoog kunnen maken en daarmee de cash settlement wat direct ook de opwaartse trend van de termijnmarkt verklaart.{{dataviewSnapshot(2_1612367861)}}