Agrifoto

Inside Aardappelen

Grote aardappelvoorraad België, stemming toch vast

10 Februari 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 5 reacties

In België zijn in de periode na de oogst tot 1 februari circa 1,7 miljoen ton aardappelen afgeleverd, zo meldt het PCA/Fiwap na een voorraadinventarisatie bij telers. Opvallend is wel dat er veel minder vrije aardappelen in voorraad liggen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De totale aardappelvoorraad komt volgens deze inventarisatie begin februari uit op nog 2,6 miljoen ton, ruim 400.000 ton hoger dan het vijfjarige gemiddelde. Alleen in het qua oogst topjaar 2017 was de voorraad in februari hoger.  Door de lagere opbrengsten per hectare in oogstjaar 2020 moest het grootste deel van de opbrengst per hectare worden gebruikt om de contracten op te vullen. 

Dieper in de buidel tasten
Het aandeel contractaardappelen die nog in de schuur ligt, is 30% hoger dan het vijfjarige gemiddelde en veruit de grootste hoeveelheid ooit. Het aandeel vrije aardappelen hierin is slechts 25%, lager dan het vijfjarig gemiddelde. Dat verklaart ook de vaste stemming in de markt in de afgelopen periode. In basis moet er voldoende aardappelen zijn (zie de cijfers), maar het volume vrij aanbod is beperkt. Een koper met een verplichting (lees: een contract) die de markt in moet om aardappelen te kopen, moet beduidend dieper in de buidel tasten dan dat de verschillende aardappelnoteringen laten zien.  

De tegenstrijdigheid in de marktprijsontwikkeling (in basis voldoende voorraad volgens PCA/Fiwap en toch een vaste markt de laatste weken) is verder goed terug te zien aan de mate van afzet de laatste maanden.Tot 15 november is inclusief vroege aardappelen circa 1,1 miljoen ton afgezet, wat in de buurt komt van het vijfjarige gemiddelde. Tussen 15 november en 1 februari werd slechts 540.000 ton aardappelen afgeleverd. Dat is 340.000 ton onder het vijfjarige gemiddelde.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden