Eigen foto

Inside Aardappelen

NEPG luidt noodklok over aardappelcontracten

19 Februari 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 4 reacties

De contractprijzen van de aardappelverwerkende industrie zijn de afgelopen weken bekend geworden. Prijzen voor de afland levering en in levering relatief vroeg in het seizoen zijn 5% à 10% lager dan vorig seizoen meldt NEPG. Voor de lange bewaring is de daling minder of is de prijs iets hoger. Verschillende verwerkers kiezen er dit seizoen voor om minder aardappelen per hectare te contracteren. De industrie lijkt daarnaast telers te willen verleiden tot het tekenen van meerjarige contracten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sommige telers aarzelen met het aangaan van nieuwe contracten. Volgens NEPG wordt er te weinig rekening gehouden met de gestegen productiekosten. De hogere teeltkosten komen onder andere door het wegvallen van chloor IPC, extra beregening en duurdere middelen voor loofdoding. Ook de kosten voor machines blijven stijgen en verschillende telers hebben hun aardappelbewaring moeten reinigen en aanpassen om deze geschikt te maken voor de nieuwe kiemremmingsmiddelen.

Financiële zorgen
De lage aardappelprijzen en de hoge kosten in de afgelopen periode hebben volgens de NEPG bij sommige telers geleid tot (kritieke) financiële problemen. De organisatie zegt geluiden gehoord te hebben over uitstel van betaling van landhuur en pootgoed. Er zou bij banken en leveranciers zijn aangeklopt voor extra krediet.

NEPG dringt er daarom bij haar leden op aan om kritisch naar de kostprijs te kijken voordat een contract getekend wordt. Wachten met het aangaan van een contract kan de onderhandelingspositie van de telers versterken. Verschillende verwerkers hebben namelijk geïnvesteerd in nieuwe of bestaande productielijnen. De industrie heeft daarmee de productiecapaciteit opgeschroefd en heeft daarvoor meer aardappelen nodig. Dat blijkt ook uit de stemming op de fysieke markt. Sinds de Kerst zijn de prijzen verdrievoudigd. Er is op het moment meer vraag naar aardappelen dan dat er aanbod is.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden