Shutterstock

Inside Aardappelen

Aardappelmarkt even in standje neutraal

25 Februari 2021

Met het vorderen van deze week 8 lijkt de aardappelmarkt enigszins in een soort standje neutraal te gaan. Edwin Burgers meldde begin van de week in zijn videomarktbericht nog dat de vast tendeerde, zeker na de bekendmaking van PotatoNL. In de loop van de huidige werkweek lijkt vooralsnog de top van de markt te zijn aangetikt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De termijnmarkt voor april 2021 opende dinsdag 23 februari nog op €10,30. Met redelijk veel volume zakte de markt echter terug naar onder het €10 niveau, om vervolgens later deze week terug te zakken naar €9,50.

De cash settlement (CS) van week 8 - die min of meer achter de markt aanloopt, het betreft immers de diverse noteringen van de dagen ervoor - noteerde €7,80. Dit is €0,50 hoger dan een week eerder. In het mandje van noteringen viel de Franse inbreng met €6,17 duidelijk uit de toon (zie overzicht). Als Frankrijk meer in lijn komt met de noteringen uit de andere landen, kan de CS in de eerste week van maart uitkomen op circa €8.

De vraag is nu: kan de krachtige beweging van de markt naar boven in de afgelopen weken verder nog wordt opgepakt? Of vervalt de markt in 'standje neutraal'. Geluiden in de markt zijn er ook dat toch echt sprake is van een forse voorraad aardappelen (uit de beschikbare cijfers zou dat zo zijn) en dat het aanbod juist de komende periode toe gaat nemen. De zogenaamde prop in het aardappelaanbod, die in de eerste 2 maanden van dit jaar werd verwacht, kan volgens sommige insiders alsnog komen. Komt deze prognose van de prop uit, dan is een verdere stijging van de markt even van de baan.

De komende weken wordt meer duidelijk. Wel of geen prop in het aanbod? En zo ja: hoe snel wordt de beoogde prop weggewerkt en welk effect heeft dat op de marktprijzen, de daaraan gelinkte noteringen in Europa en het uiteindelijke verloop van de CS. Heeft de markt de afgelopen weken een schijnbeweging gemaakt - met als resultaat hogere marktprijzen - en gaan we richting afwikkeling van het april 2021 contract (week 17) in mineur de markt uit, of loopt het toch anders?

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden