Agrifoto

Inside Aardappelen

Fritesaardappelen stabiel in Brits aardappelareaal

2 Maart 2021 - Niels van der Boom

Naar verwachting daalt het aardappelareaal in het Verenigd Koninkrijk dit seizoen. Deze daling wordt vooral verwacht in het segment voor verse frites en tafelaardappelen. De teelt van industrieaardappelen voor frites en chips blijft stabiel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Terugblikkend op historische data is zichtbaar dat na een jaar met lage marktprijzen het aardappelareaal altijd afneemt. De analisten van overheidsdienst AHDB Potato denken daarom dat 2021 een nieuwe daling laat zien van de aardappelteelt. Niet zo gek, want al een decennia lang neemt het areaal gestaag af bij de Britten.

Kleine daling
Op basis van deze cijfers (het hoogste en laagste areaalcijfer) fluctueert de schatting tussen de 106.700 en 121.700 hectare. Naar schatting is een daling van 2% tot 2,5% het meest reëel, al wisselt dat per segment. Zo nam het areaal fritesaardappelen afgelopen jaar sterk af.

In vergelijking tot de trendlijn dalen de arealen voor de verse fritesmarkt en tafelmarkt (pre-pack) het hardste dit jaar. Die van de aardappelen voor de verwerking tot frites en chips is juist uiterst stabiel. Afgelopen jaar bedroeg dit segment 34.800 hectare, wat naar schatting niet af gaat nemen. Het cijfer is namelijk al ondergemiddeld in vergelijking tot het gemiddelde.

Twee slechte jaren
De prijsvorming van het oude seizoen is van grote invloed op het areaal. Seizoen 2020-2021 kent een relatief lage gemiddelde aardappelprijs en ook in seizoen 2019-2020 kende het VK een relatief lage prijs. Toen dat de vorige keer gebeurde (tussen 2013 en 2015) daalde het areaal in 2015 met 7,5%. Omdat het areaal afgelopen jaar al met 7% is afgenomen verwacht AHDB voor dit seizoen niet zo'n scherpe afname van de teelt.

Of Engelse aardappeltelers zich door emotie laten leiden is afhankelijk van hun locatie en voor welk afzetkanaal ze telen, zo tonen de cijfers. Vooral in het Noordoosten van het land zijn akkerbouwers geneigd fors meer of juist minder aardappelen te verbouwen. Een moeizame oogst heeft bijvoorbeeld een sterk negatief effect. De fritesaardappelen die verkocht worden aan fish & chips winkels – of voor dit segment – kennen een behoorlijk vrije markt. De volatiliteit is hier groot. De frites- en chipsaardappelteelt is allemaal contractwerk. Hierdoor is dit segment juist stabiel.

Vraagmarkt
Door bovenstaande feiten wordt verwacht dat Engelse telers daarom vooral minder vrije aardappelen gaan telen en vasthouden aan hun contracten. Voor de fritessector is het belangrijk hoe de fabrieken erin zitten en of ze contracten aanbieden waar telers voor willen telen. Dat is nog niet helemaal duidelijk. Een daling is onvermijdelijk – gebaseerd op data – waardoor een vragen aardappelmarkt verwacht kan worden wanneer de groeiomstandigheden voor uitdagingen zorgen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden