Shutterstock

Inside Aardappelen

Bovenkant voorlopig gezien op aardappelmarkt

5 Maart 2021

De termijnmarkt voor aardappelen ging de week rustig uit. Weinig omzet en een langzaam wegzakkende prijs zorgde voor een lauwe stemming in de markt. Blijkbaar is de aardappelprijs niet in staat om zich boven de €10 te handhaven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verschillende beursnoteringen bleven goed staan. Zo noteerde de Belgapom vandaag (vrijdag 5 maart) onveranderd, met als opmerking: stemming rustig. De verschillende verwerkers in België en Nederland zijn minder actief op de markt. De verschillende handelaren lijken ook minder kooplust te hebben dan twee weken terug. Daarmee ontstaat toch weer langzaamaan de kansberekening tussen termijnmarkt en cash settlement (CS). Met nog 5 weken te gaan en een CS van €7,90 blijft de vraag of de fysieke markt naar de termijnmarkt gaat, of de termijnmarkt naar de fysieke.

Voor nu zit er nog €0,30 verwachtingswaarde in de termijnmarkt, wat laag is voor de looptijd die deze nog heeft (29 april). Blijkbaar is er niet het vertrouwen dat op korte termijn de fysieke markt een verdere opleving zal krijgen. Dit doet verkopers besluiten hun positie te laten zitten, wat de directe reden is voor de rustige omzet.

Dat verwerkers minder actief zijn, heeft te maken met de goede dekking van grondstof die historisch altijd rond maart/april goed en hoog te noemen is. Verrassingen zouden dan ook pas in mei/juni verwacht kunnen worden.

De afzet van frites zit op dit moment aan zijn maximum gezien de status van de markt. Zorgelijk is wel - zo wordt door insiders gemeld - dat er problemen zijn met de export van voorgebakken frites richting Japan en China, belangrijke afzetgebieden voor Europese frites.

Ook wordt er wat meer aanbod gemeld van partijen die in de kiem schieten, waardoor boeren afscheid willen nemen.  Toch lijkt de markt niet onnodig ver te hoeven zakken door de goede bodem die gemaakt wordt vanuit de vraag naar aardappelen voor de vlokken.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden