Shutterstock

Inside Aardappelen

Belgapom hakt been onder de aardappelmarkt weg

12 Maart 2021 - 6 reacties

De fysieke aardappelmarkt is deze week wat getemperd. De stuwende vraag vanuit de Duitse handel en de Belgische verwerkers nam rond de maandwisseling februari/maart duidelijk af. De vraag naar fritesaardappelen in vooral België leek de laatste 10 dagen compleet verdwenen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Die indruk was niet terug te zien aan de PCA/Fiwap notering van dinsdag 9 maart. Die liet weliswaar 'rustig' optekenen, maar met een onveranderde marktprijs (€7,50 per 100 kilo af voor Fontane en Challenger). De Nederlandse, Duitse en ook Franse noteringen lieten voorzichtig enig prijsverval zien (REKA noteerde vrijdag 12 maart voor Fontane €7,50 per 100 kg, € 0,50 lager dan een week eerder), maar daar was alles mee gezegd.  

Onrust op de termijnmarkt
Toch reageerde de termijnmarkt van oogst 2020 de afgelopen dagen al een stuk onrustiger. Zo was de premie, die er normaliter is tussen de termijnmarktprijs en de cash settlement, nagenoeg verdwenen. De termijnmarkt geeft altijd een kristalhelder signaal over wat er daadwerkelijk speelt in de markt. Dat signaal was (nog) niet terug te zien in de diverse noteringen van de afgelopen week. Zo zakte de cash settlement (CS) donderdag 11 maart maar €0,10 naar €7,80, terwijl de april 2021 termijnmarktnotering die dag al terugzakte naar €7,50. Er was dus op dat moment sprake van een negatieve verwachtingswaarde.

De noteringscommissie van Belgapom zorgde vrijdag 12 maart voor een forse (negatieve) verschuiving in de markt door met maar liefst €2,50 per 100 kg te verlagen naar €5 en bevestigde daarmee het onderbuikgevoel wat te zien was op de termijnmarkt. De Belgapomnotering hakt dus in één keer een been onder de markt weg en staat nu in verhouding ver verwijderd van de Duitse Fontane notering (€7,50 per 100 kg) op nota bene dezelfde dag.

Volgen er meer?
De vraag die nu kan worden gesteld: zakken de andere noteringen in Europa mee de komende weken of komt er een correctie van de Belgapomnotering. Als Belgapom vooruitloopt op datgene de andere Europese noteringen gaan doen, dan zakt de CS in een rap tempo terug naar een marktprijs van een aantal weken geleden (€5,50/€6,00). De termijnmarkt is dan terug bij af. De opwaartse trend, ingezet in december, is dus volledig tenietgedaan. Dat levert niet veel vrolijke gezichten op, maar daar heeft 'de markt' doorgaans maling aan.

Naar verluidt heeft de Belgische verwerking moeite met de afzet van frites. Vooral de bestemmingen Japan en China zouden moeizaam lopen. De Chinezen willen 100% 'coronavrije frites' hebben en nemen daardoor een afwachtende houding aan. Ook het eindproduct verwerkt van aardappelen die behandeld zijn met 1,4Sight wordt naar verluidt geweerd. Verder is wereldwijd de containerprijs fors gestegen, waardoor de uitdaging (lees: kosten) in transport is toegenomen.

Toch blijft het op z'n zachtst gezegd bijzonder dat Belgapom zo rigoureus de notering laat zakken, met wellicht een kettingreactie richting de andere Europese noteringen. Juist nu er deze week voor vlokken €5,50 af is betaald. Wellicht was het niet-noteren van Belgapom door gebrek aan transacties beter geweest. De noteringscommissie heeft anders beslist.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden