Shutterstock

Inside Aardappelen

Nog geen herstel van de aardappelexport

19 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De Nederlandse aardappelexport maakt nog geen inhaalslag. Dat blijkt uit de cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). Vooral de export van consumptie aardappelen binnen Europa blijft fors achter. De pootgoedexport loopt ook minder goed dan vorig jaar maar blijft wel behoorlijk op niveau.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal is er naar de EU en de overige Europese landen 38.154 ton consumptieaardappelen verscheept in februari. Vorig jaar was dat in deze maand nog 72.045 ton. De export blijft in vergelijking met vorig jaar dus fors achter. België is met 20.634 ton de belangrijkste afnemer van de Nederlandse aardappelen. In de periode tot en met februari hebben de Belgen 147.350 ton aardappelen geïmporteerd. Dat is een daling van circa 45% ofwel 120.000 ton minder dan over dezelfde periode vorig jaar.

Afname andere bestemmingen minder extreem
Duitsland en Frankrijk, de nummer 2 en 3 voor Nederlandse export, hebben ook minder afgenomen. Deze markten zijn veel kleiner en de daling is ook procentueel gezien minder extreem. Voor Duitsland staat de teller op 66.061 ton in de periode tot en met februari. Een jaar eerder was dat 70.304 ton.

Frankrijk nam 21.836 ton af waar dat vorig jaar 30.108 ton was. Nederlandse aardappelen zijn wel intrek op het Iberisch schiereiland. Spanje en Portugal namen beide in februari circa 1.000 ton aardappelen af. Deze landen hebben tot en met februari respectievelijk circa 1.000 en 2.400 ton meer geïmporteerd dan vorig jaar.

Export buiten Europa loopt goed
De export naar Afrika loopt beter dan vorig seizoen. Senegal, Ivoorkust en Mali zijn in Afrika de belangrijkste bestemmingen. In totaal is er tot en met februari 116.356 ton aardappelen naar Afrika verscheept. Vorig jaar was dat 73.546 ton.

Amerika en Azië zijn relatief kleine bestemmingen maar ook hier zijn meer aardappelen naartoe gegaan. Amerika is goed voor een afzet van 48.667 ton, ruim 11.000 ton meer dan vorig jaar. De teller voor Azië staat tot nu toe op 13.890 waar dat vorig jaar nog 6.201 ton was. De export naar landen buiten Europa loopt beter dan vorig jaar, maar maakt het verlies van met name België niet goed.

Pootgoed doet het relatief goed
De export van pootgoed doet het goed, zeker gezien het sentiment onder veel aardappeltelers. Tot en met februari is er 176.604 ton pootgoed binnen de EU geëxporteerd. Vorig jaar was dat 178.450 ton. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat enkele Belgisch afnemers hun leveringen naar voren hebben gehaald. Voor een reëel beeld moet die 20.000 ton eigenlijk in mindering gebracht worden op het totaal.

Landen rond de Middellandse Zee hebben tot nu toe minder pootgoed afgenomen. Volgens insiders hebben telers van vroege aardappelen pootgoed voor het normale areaal besteld. De verkoop van pootgoed van de fritesrassen komt laat op gang. Telers stellen net als in andere regio's de bestelling zo lang mogelijk uit. De pootgoed export naar buiten de EU is in januari grotendeels afgerond. Daar zijn slechts kleine hoeveelheden als nalevering verzonden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden