Shutterstock

Inside Aardappelen

Aardappelareaal VS groeit dit seizoen

26 Maart 2021 - Niels van der Boom

Naar verwachting groeit het areaal aardappelareaal in de Verenigde Staten na een forse verlaging afgelopen jaar. Toch wordt het niveau van 2019 niet behaald. De grootste groei zit in de fritesaardappelteeltgebieden. Verwerkers hebben uitbreidingsplannen en daar zijn aardappelen voor nodig.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Insiders schatten in dat het areaal aardappelen voor oogstjaar 2021 uitkomt op ruim 385.000 hectare. Afgelopen jaar kwam het areaal op bijna 373.000 hectare, toen in anticipatie op de coronacrisis fors werd ingeleverd door telers. Sommige bedrijven teelde een kwart minder aardappelen. Ondanks een groei van ruim 3% wordt het areaal van 2019 (390.000 hectare) nog lang niet behaald.

Groei in grootste teeltgebied
De grootste groei zit in de staat Washington. Insiders spreken over 10% meer aardappelen. Dat is bijzonder, omdat het contracteren ook daar moeilijk verloopt. Aardappeltelers worstelen met hun toegenomen kostprijs en fabrieken willen de contractprijzen niet verder verhogen. Afgelopen jaar hebben telers in de Columbia Basin (het grootste teeltgebied van de VS) fors gesneden in de teelt. Vandaar dat ze dit jaar graag meer aardappelen verbouwen. Ook verschuift er wat van de aardappelteelt vanuit Oregon naar Washington. De meeste verwerkers zitten op 90% tot 95% van hun contractvolume uit 2019. McCain Foods vormt de uitzondering. Het bedrijf neemt eind dit jaar een nieuwe productielijn in gebruik. Daar zijn aardappelen voor nodig.

Procentueel gezien groeit de staat Texas, na Washington, het hardste. In absolute hectares is die groei fors minder. Idaho, de grootste aardappelstaat met 125.500 hectare aardappelen, gaat eveneens meer aardappelen verbouwen. Insiders denken zo'n 3%. In de staat Maine neemt de teelt met 8% toe. Ook dat heeft te maken met toegenomen verwerkingscapaciteit in dit gebied. Na een droog groeiseizoen zijn tafel- en pootaardappelen veel gevraagd, waardoor deze marktsegmenten positief aanvoelen.

Profiteren
Een groei van de aardappelteelt is niet zo gek. De aardappel- en fritesconsumptie in het land heeft zich gedurende de coronacrisis goed staande weten te houden. Amerikanen eten veel aardappelproducten, de fastfoodsector is enorm en ook het afhaalsegment is er goed vertegenwoordigd. België en Nederland hebben kunnen profiteren van deze goede markt voor frites en flink geëxporteerd.

Meer vrije aardappelen
Amerikaanse verwerkers zijn vooral aarzelend over hun exportmarkten. Wanneer de coronapandemie voor economische problemen blijft zorgen, kost dat volume. Er worden weliswaar meer aardappelen gecontracteerd, maar de volumes liggen nog steeds onder het niveau van 2019. Fabrieken willen geen extra risico lopen. Met de huidige areaalcijfers ziet het ernaar uit dat akkerbouwers wel voldoende poten, waardoor meer vrije aardappelen te koop zijn. Deze kunnen verwerkers altijd kopen wanneer de afzet van eindproduct goed verloopt.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden