Shutterstock

Inside Aardappelen

Nieuwe oogst termijnmarkt aardappelen fors hoger

2 April 2021

De aardappeltermijnmarkt van het april 2022 is voor het Paasweekend fors hoger gesloten. En dat op hetzelfde tijdstip waarop de termijnmarkt oude oogst deze week zelfs kort onder het niveau van €6 per 100 kilo is gezakt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aprilcontract 2022 is donderdag 1 april met een slotstand op €17,30 fors hoger gesloten. In die zin is de horde van €17 zonder veel slag of stoot genomen, terwijl de termijnmarkt oude oogst deze week juist kort onder de €6 zakte.Het verschil tussen oude en nieuwe oogst is zo opgelopen naar maar liefst €11.

Groot vertrouwen
Het vertrouwen voor oogstjaar 2021 is, zeker na een prijstechnisch zeer matige tot slechte afwikkeling van oogst 2019 en 2020, blijkbaar bijzonder groot. Factoren als een - volgens verwachting - relatief flinke krimp van het areaal in de EU-4 landen en het hopelijke einde van het coronatijdperk zorgen voor een flinke verwachtingswaarde, zo voor het groeiseizoen uit.

Deze toch wel explosieve cocktail resulteert er in dat de nieuwe oogst termijnmarkt al boven het €17 niveau staat. Ook ten opzichte van de start van de 4 voorgaande seizoenen valt de prijsontwikkeling van oogstjaar 2021 in positieve zin uit de toon. Daarmee geeft de markt nogmaals een duidelijk signaal af dat er qua prijsontwikkeling wellicht een ander jaar op komst is.

Er kan nog veel gebeuren
Toch maakt een zwaluw nog geen zomer. In met name het groeiseizoen worden toch de kaarten vaak geschud. Of beter gezegd: 'moeder natuur' is - los van de coronaperikelen - bepalend voor de richting van de markt. Een marktprijs richting het - wellicht in een wat later stadium - niveau van €20 is voor de toekomstige aardappelbezitter zeker een moment om na te denken welke strategie daarop passend is.

Bovenstaande grafiek geeft het prijsverloop van de verschillende oogstjaren vanaf de introductie van het contract tot week 17.      

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden