Agrifoto

Inside Aardappelen

Russen willen eigen pootgoedsector opzetten

7 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 3 reacties

De Russische aardappelmarkt begint zich te herstellen. Volgens het bureau voor de statistiek in Rusland lopen sinds oktober 2020 de aardappelprijzen gestaag op. De prijs in de eerste 10 dagen in maart 2021 is 150% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Het bureau verwacht dat dit verder op zal lopen richting de 18 roebel (€0,20) per kilo. Daarmee neemt ook de belangstelling onder akkerbouwers weer toe voor de aardappelteelt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Russische aardappelmarkt begint zich te herstellen. Volgens het bureau voor de statistiek in Rusland lopen sinds oktober 2020 de aardappelprijzen gestaag op. De prijs op de eerste 10 dagen van maart 2021 is 150% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Het bureau verwacht dat dit verder op zal lopen richting de 18 roebel (€0,20) per kilo. Daarmee neemt ook de belangstelling onder akkerbouwers weer toe voor de aardappelteelt.

De prijsval op de Russische markt werd grotendeels veroorzaakt door een recordoogst in 2019 die zorgde voor overaanbod. Anders dan in de EU is in Rusland in 2020 het areaal met 8% wel flink gekrompen ten opzichte van 2019. Russische aardappeltelers hebben 3 jaar op rij te maken gehad met lage prijzen. Veel akkerbouwers hebben in 2020 het areaal graan en oliehoudende zaden uitgebreid ten koste van de aardappelteelt. Nu de prijzen op de Russische aardappelmarkt aantrekken neemt onder akkerbouwers de belangstelling voor de teelt weer toe.

Geen pootgoed te krijgen
Russische telers hebben in dit jaar echter moeilijkheden met het importeren van pootgoed. Dit probleem speelt vooral bij de rassen die voor de verwerkende industrie geteeld worden. In 2019 kwam 41% van het door Rusland geïmporteerde pootgoed uit Nederland. In 2020 was het aandeel Nederlands pootgoed met circa 4.000 ton zelfs 50%. Dit jaar is er nog nauwelijks pootgoed geïmporteerd door logistieke problemen, terwijl de telers in de zuidelijke delen van Rusland inmiddels zijn begonnen met poten.

De Russen hebben nauwelijks eigen fritesgeschikte rassen en zijn daardoor zeer afhankelijk van de import van buitenlands pootgoed. Verschillende spelers in de Russische aardappelketen willen die afhankelijkheid verkleinen door een eigen pootgoedsector op poten te zetten. Tot nu toe mislukte dergelijke initiatieven doordat ze tegen bureaucratische barrières opliepen. Deze keer is de overheid ook bij het proces betrokken. De Russische overheid buigt zich in mei 2021 over de plannen voor de ontwikkeling en productie van Russisch fritesaardappelpootgoed.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden