Agrifoto

Inside Aardappelen

Vraag naar Fontane, maar teveel Innovator

9 April 2021 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

De ondertoon in de aardappelmarkt was de afgelopen week duidelijk wat beter. Het positieve sentiment wordt ingegeven door de verwachting van versoepeling van de lockdown, en toch ook het tot nu toe koude voorjaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Telers met aardappelen in de bewaring van goede kwaliteit zijn nog niet bereid om aanbod te geven tegen marktprijzen die fors onder de kostprijs liggen. Het bewaren van de aardappelen gaat over het algemeen nog altijd redelijk tot goed door de lage buitentemperaturen. Een en ander vermindert de druk van de aardappelprop waar nog altijd mee gerekend wordt. Steun aan de onderkant van de markt blijft er vanuit diverse segmenten (zoals voer en tweede soort), waardoor een opleving snel gerealiseerd kan worden.

Voor frites vooral vraag naar Fontane en Challenger
Belgapom noteerde sinds weken weer eens vast, maar verhoogde de nog altijd zeer lage notering (nog) niet. Deze week ontstond er voor de fritesverwerking vooral vraag naar Fontane en Challenger. Opvallend daarbij was dat er juist geen vraag bleek te zijn naar Innovator, terwijl er nog altijd volume moet worden weggewerkt. De belangrijkste reden voor de beperkte vraag naar Innovator is dat verwerkers in Noordwest-Europa de productie voor de run van de fastfood en foodservice al grotendeels hebben gedaan. De mindere afzet in fastfood en foodservice door corona zorgt ervoor dat er inmiddels voldoende van het eindproduct in de vrieshuizen ligt.

Termijnmarkt toont verbeterde sentiment
De termijnmarkt toont binnen minder dan 2 handelsdagen duidelijk het verbeterde sentiment. Werd er dinsdag 6 april voor het april 2021 contract nog op €5,80 gehandeld, eind van de week was dat €7,20. Vraag is nu wat de cash settlement gaat doen. Volgt deze de stijging van de termijnmarkt de komende 3 weken voor de afwikkeling van het aprilcontract? Het €7,00+ niveau lijkt qua afwikkelprijs kort dag te worden, maar wellicht verrast de markt ons nog.

De termijnmarkt nieuwe oogst blijft ook positivisme uitstralen met een slotnotering deze week van €17,30. De termijnmarkt van het april 2022 contract toont een verwachtingsprijs die boven de contractprijzen liggen waarmee de verwerkers de afgelopen maanden mee hebben gewerkt. De openstaande positie voor het april 2022 contract is opgelopen naar ruim 2.000 posities, wat ruim is voor de tijd van het jaar. Dit zou kunnen aangeven dat telers nu reeds gebruik maken van de mogelijkheid om een start te maken met enige termijncontracten op de aardappelen voor komende oogst. Overigens ondersteunen de aanhoudende berichten over de forse inkrimping van het areaal in de EU-4 landen voor oogst 2021, de positieve stemming in de markt van de nieuwe oogst.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox