Agrifoto

Inside Aardappelen

Prijs aardappelen oogst 2021 breekt nu al record

20 April 2021 - 35 reacties

Waar de wereld nog diep in een coronacrisis zit, lijkt de prijs van aardappelen voor komend jaar een zeer positief sentiment te hebben. Hoe bijzonder is de start van het nieuwe aardappelseizoen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De aardappelmarkt is nog volop bezig met het ruimen van de aardappelen uit bewaring. Terwijl aardappeltelers druk op het land zijn om de nieuwe aardappeloogst toe te vertrouwen aan de grond, tikt de termijnmarkt voor april 2022 een nieuw record aan. Nog nooit stond de termijnmarkt zo hoog in deze tijd van het jaar.

2019 voorbij gestreefd
In de afgelopen jaren was 2019 koploper met een piek van €16,80 in de eerste 16 weken van het nieuwe jaar. Oogst 2019 vertrok zo positief uit de startblokken door de hoge prijs van seizoen 2018. Dat was het jaar waarin prijsrecords gebroken werden door een compleet mislukte oogst in Europa door de langste droogte sinds 1976.

Vandaag is er een totaal andere startpositie. Al bijna 1,5 jaar ligt de prijs zwaar onder kostprijs. Verwerkers kozen er dan ook in januari voor om de vaste contractprijs te verlagen vanwege het in elkaar storten van de afzet van frites door de sluiting van horeca en foodservice. Voor nu lijkt dit een foute keuze te zijn geweest. Telers reageerden op de prijsdaling met het verkleinen van het areaal aardappelen en het minder tekenen van contracten, omdat deze onder de kostprijs van de gemiddelde teler in Noordwest-Europa ligt.

Het areaal als game changer
Hiermee lijkt vooral het areaal de game changer te zijn en het belangrijkste ingrediënt voor de recordnotering van de nieuwe oogst. Vandaag tikte de termijnmarkt het niveau van €18 aan, iets wat in de afgelopen 10 jaar nog nooit gebeurd is in deze tijdsperiode.

Koud voorjaar
Een andere oorzaak is het aanhoudende koude weer, waardoor vroege aardappelen wel eens minder kilo's kunnen geven en later beschikbaar komen. Ook de verwachting dat als de lock down en de pandemie over is, de vraag naar frites wel eens alle records zouden kunnen breken, geeft een positieve stemming voor het nieuwe seizoen.

Overigens is vandaag de uitgangspositie van de grond wel vele malen beter dan het afgelopen jaar. Waar vorig jaar de structuur van de grond zeer slecht was en zeer moeilijk bewerkbaar, valt deze nu (door de winter) zeer mooi.

Voor telers die wel de lagere contractprijzen getekend hebben, is de hoge termijnmarkt extra zuur, aangezien ze nu wel voor kostprijs plus hun teelt had kunnen afdekken op de termijnmarkt.  {{dataviewSnapshot(2_1618913813)}}

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden