Shutterstock

Inside Aardappelen

Dumping Nederlandse frites in NZ geen bedreiging

23 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Er is sprake van dumping van Nederlandse en Belgische frites op de Nieuw-Zeelandse markt maar dat is geen bedreiging voor de binnenlandse aardappeltelers en verwerkers. Tot die conclusie komt het Nieuw-Zeelandse Ministerie van Zaken, Innovatie en Werkgelegenheid (MBIE).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De branchevereniging Potatoes New Zealand (PNZ) verzocht vorig jaar het MBIE een onderzoek in te stellen naar vermeende dumpingpraktijken. In de tussentijdse rapportage van het MBIE dat vandaag (vrijdag 23 april) is gepubliceerd blijkt er inderdaad sprake van een beperkte mate dumping van frites en andere aardappeldiepvriesproducten.

Geen bedreiging
Bij Nederlandse fabrikant Lamb Weston is er sprake van dumping maar bij Aviko en Farm Frites niet volgens het rapport. De bandbreedte van de Nederlandse fritesprijzen was echter groot. De gewogen gemiddelde prijs van Nederlandse frites lag daardoor niet onder de gemiddelde prijs in Nieuw-Zeeland. Bij de Belgische fabrikanten is er geen sprake van dumping. De Belgen bieden de frites wel goedkoper aan dan de lokale producenten.

De Belgische en Nederlandse frites vormt volgens het rapport geen wezenlijke bedreiging voor de Nieuw-Zeelandse industrie. Extra importtarieven of andere anti-dumping maatregelen zijn dan ook niet nodig. PNZ meldt op zijn website het rapport grondig te bestuderen. Binnen 10 dagen zullen ze hun reactie op het rapport neerleggen bij het MBIE.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox