Shutterstock

Inside Aardappelen

Termijnmarkt nieuwe oogst kent geen grenzen

23 April 2021

De termijnmarkt van het april 2022 contract kent geen limieten.  De balans tussen verkopers en kopers helt duidelijk over naar de koper, die blijkbaar erg gretig is om deze marktprijzen positie te nemen. Over welke prijzen hebben we het?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Om precies te zijn werd vrijdag 23 april de €19,00 aangetikt na een opening eerder op de dag op €18,20. De koper toont zich dus best wel stoer, gelet op het prijsverloop van de afgelopen 2 seizoenen. Ter herinnering: de afwikkeling van het april 2020 contract lag net boven het €2,00 niveau en ook de afwikkeling van het huidige seizoen gaat niet veel hoger uitkomen dan €7,50. Kortom, de huidige termijnmarktkoers van €19,00 is best wel 'deftig' zeker voor de tijd van het jaar.

Goede stemming
De ingrediënten voor de huidige stemming voor seizoen 2021/2022 zijn inmiddels wel duidelijk. Dat zijn de verwachte krimp van minstens 5% van het areaal in de EU-4 landen die de meeste Europese marktbureaus verwachten, het einde van de coronapandemie wat de economie een boost geeft en - toch wel een beetje de grote stemmingmaker - het wat latere voorjaar.

Het latere voorjaar en daardoor het lastig voorspellen wanneer de overgang naar oogst 2021 kan worden gemaakt, geeft nog weer extra stemming. Zo steeg de juni notering van oogstjaar 2020 naar €10,50, terwijl er kortgeleden nog geen koper bij te krijgen was rond de € 8,00. Weer maar eens het bewijs dat de aardappel spreekwoordelijk rond is. En dat de richting van een grondstoffenmarkt als die van aardappelen ook voor verrassingen kan zorgen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden