Agrifoto

Inside Aardappelen

Minder vrije aardappelen in de bewaring

3 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Nederlandse aardappeltelers hebben tot nu toe een minder groot deel van de aardappelen afgeleverd in vergelijking met het 5-jarig gemiddelde. Dat blijkt uit de derde voorraadinventarisatie waarvan de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) de resultaten vandaag bekend heeft gemaakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bij de deelnemende telers is 49% van de oogst afgeleverd op de peildatum van 15 april. Dit percentage ligt iets onder het 5-jarig gemiddelde van 55%. In absolute tonnen hebben de deelnemende bedrijven 7,7% meer afgeleverd dan vorig seizoen, maar nog wel 10% onder het langjarig gemiddelde. De absolute voorraad is 12% lager dan vorig jaar, maar 13% hoger dan het 5-jarig gemiddelde.

Van de aardappelen die nog in de bewaring liggen is 59,5% al verkocht. Dat percentage lag vorig seizoen op 54,1%. Het is wel nagenoeg gelijk aan het meerjarige gemiddelde van 60%. In absolute zin is de voorraad vrije aardappelen bijna 30% lager dan vorig seizoen, maar wel bijna 15% hoger dan het 5-jarig gemiddelde.

Krimp areaal 5%
De deelnemende telers is ook gevraagd naar de areaalontwikkeling van dit seizoen. 85% van de deelnemende bedrijven heeft op de peildatum het areaal al ingevuld. Op basis van de door die telers ingevulde gegevens zou het areaal met circa 5% krimpen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden