Shutterstock

Inside Aardappelen

Duitsland zet toon, België volgt, Nederland wacht

7 Mei 2021 - 11 reacties

De fysieke fritesaardappelmarkt heeft afgelopen week weer een stap omhoog gezet. In de afwikkelingsweek (17) van het april 2021 termijncontract werd al duidelijk dat de fysieke markt stappen aan het maken was.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de week na de laatste handelsdag van het termijncontract ging het snel. De vraag kwam en komt voornamelijk uit Duitsland, waarbij wordt voorgesorteerd op het achterblijven van de groei van de vroege aardappelen door het koude weertype van de laatste weken. Gezien het stadium waar de vroege aardappelen zich nu in bevinden, houdt de markt rekening met een minimale groeivertraging van 3 weken.

Duitsers schuiven
Duitsland is qua vroege aardappelen de hofleverancier van de in Noordwest-Europa gevestigde fritesproducenten. Een overgang van de oude oogst naar de nieuwe oogst blijft daarom altijd een spannend periode. De overstap naar nieuwe aardappelen wordt gemaakt met het ras Première, waarvan sowieso het areaal al flink is gekrompen.

Vanuit Duitsland wordt nu gereageerd op de huidige stand van zaken door te schuiven in de positie, nu kijken wat er voor deze maand nog te koop is aan aardappelen en bewaartechnisch de goede aardappelen door te schuiven richting juli om op deze manier het gat van de verlate vroege aardappelen op te vangen.

Belgische stemming verbetert
Vanuit België leek er een meer afwachtende houding aangenomen te worden, vooral vanwege de nog altijd ruime voorraadpositie. Dat geldt overigens ook voor Frankrijk. Toch gingen de Belgische afnemers, getuige de diverse noteringen (PCA/Fiwap en later ook Belgapom), mee met de stemming uit Duitsland, door in de loop van week 18 zo'n €10 per 100 kilo af teler voor Fontana te betalen. De prijsstijging in België wordt vooral ingegeven door de terughoudendheid van aardappelbewaarders om aanbod te geven. De kwaliteit is door de koude nachten nog goed, waardoor er geen overaanbod is.

Nederlandse fabrieken nog niet aan de markt
In Nederland lijken verwerkers vooralsnog weinig in beweging te komen. Op de PAT transactie lijst worden er na 30 april geen transacties gemeld (laatste €8,00 voor Victoria).

De fabrieken zijn nog niet aan de markt en lijken voldoende dekking te hebben. Wel wordt de Nederlandse markt opgestuwd door exportvraag naar verschillende bestemmingen. Vooral Agria en Markies zijn gevraagde rassen. Afhankelijk hoe de aardappelen worden bewaard - lucht- of mechanische koeling - wordt van €10 à €11 per 100 kilo tot in sommige gevallen (excellente kwaliteit uit kistenbewaring) €16 betaald. Doordat de marktprijzen van genoemde rassen hard oplopen en telers terughoudend zijn met aanbod geven, 3informeren kopers inmiddels ook naar andere rassen (denk aan Fontane).

De termijnmarkt oude oogst reageerde deze week in positieve zin door te stijgen naar € 12 per 100 kilo. Dit gaat overigens gepaard weinig omzet. De belangen (lees openstaande posities) zijn klein. Voor de speculatieve partijen is er weinig te doen op de aardappeltermijnmarkt. Zowel oude oogst (juninotering) als nieuwe oogst (april 2022 notering) staan relatief hoog geprijsd. In die zin zit het 'vertier' op de granentermijnmarkt. waar veel volatiliteit is en er makkelijk in en uit kan worden gehandeld.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden