Shutterstock

Inside Aardappelen

Aanhoudende kou warmt aardappelmarkt op

14 Mei 2021

Daar nog niet alle aardappelen geplant zijn in Noordwest-Europa, blijft het weer de gemoederen op de aardappelmarkt bezighouden. De trage ontwikkeling van aardappelen gaat voor steeds meer spanning zorgen op de markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De aansluiting van oude naar nieuwe oogst lijkt daarbij steeds lastiger te worden. Vooral de vroege aardappelen blijven fors achter in ontwikkeling en telers kunnen zich dan ook niet voorstellen dat over 10 weken de eerste aardappelen al gerooid kunnen gaan worden. Daardoor zal de verwerkende industrie gedwongen worden om langer met oude oogst- aardappelen frites te produceren. Daarmee is de bodem van de fysieke markt weer iets hoger komen te liggen.

Horeca gaat voorzichtig open
De andere ingrediënten voor een wellicht spectaculair einde van dit seizoen zit in het verder openen van de horeca in Noordwest-Europa. Het vaccineren lijkt langzaam maar zeker zijn vruchten af te werpen en de druk op de IC-afdelingen neemt langzaam af. Europese landen laten de teugels dan ook (zeer voorzichtig) vieren en staan horecabezoek weer toe. De afzet van frites komt weer op gang en verwerkers zetten weer een tandje bij om aan de vraag te voldoen.

De noteringen in de verschillende landen laten deze week dan ook een stijging zien. De markt lijkt zich duidelijk rond of boven de €10 te settelen. Een volgende stap omhoog lijkt nog te vroeg. Het aanbod ligt op dit moment rond de €12 bij telers, maar veel meer dan €10 willen de verwerkers nog niet betalen. Tenzij het gaat om aardappelen uit mechanische koeling die geleverd kunnen worden eind juni. Dan kruipt de prijs voorzichtig richting €15, waarop nu nog geen zaken zijn gedaan in het fritessegment.

Het nog niet verder stijgen van de dagmarktprijs is ook terug te zien op de termijnmarkt. Vandaag kon de termijnmarkt voor het juni-contract niet boven de €11 blijven staan. Met nog 15 handelsdagen te gaan lijken de deelnemers nog niet de overtuiging te hebben dat de fysieke markt in 3 weken tijd €2,50 zal gaan stijgen. Kopers wilden dan ook vandaag hun positie boven de €11 afbouwen, wat nog lastig was door de beperkte vraag op de termijnmarkt.

Trage start
De nieuwe oogst liet op een kouder weerbericht wel weer een stijging zien. De kleinere krimp van het areaal lijkt al verwerkt te zijn in de prijs. De markt richt zich nu op de groeiomstandigheden in Noordwest-Europa. De kou blijft daarbij de belangrijkste drijfveer. Veel telers maken zich zorgen over de opkomst, het tal en de achterstand in ontwikkeling. Voor heel veel percelen in Noordwest-Europa zal het een hele (gewas)tour zijn om voor de langste dag de gewassen dicht te zien tussen de rijen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden