Agrifoto

Inside Aardappelen

Franse zetmeeltelers in moeilijkheden

20 Mei 2021 - Niels van der Boom

De 2 verwerkers van zetmeelaardappelen in Frankrijk bieden telers dit seizoen een lagere prijs voor hun aardappelen. Dat wekt weerstand op bij telersorganisatie UNPT. Aardappeltelers hebben 3 moeilijke jaren achter de rug en een prijsverlaging is daarom niet aan de orde volgens hen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Terwijl de Nederlandse en Duitse zetmeelindustrie juist uitstekend draait in tijden van corona, hebben de Franse industrieën het blijkbaar moeilijker. Zowel Tereos Syral als coöperatie Vecquemont laten weten dat telers op een lagere uitbetalingsprijs moeten rekenen voor de komende oogst. UNPT komt daarom met een persbericht om aan te geven dat dit geen optie is.

Franse aardappeltelers hebben 3 extreme jaren achter de rug waarbij aanhoudende droogte voor lage opbrengsten zorgde. De bodem van menig bankrekening is daarmee bereikt. Nu de prijzen verlagen is dan ook geen optie, vindt de belangenbehartiger. Er is 3 jaren niet rendabel geteeld en de productiekosten nemen verder toe. Ook hint UNPT erop dat akkerbouwers hun heil in andere aardappelsoorten kunnen zoeken: frites- of tafelaardappelen. Een onbalans is zeker nu niet wenselijk.

Meer hectaresteun
Beide afnemers wordt opgeroepen om er alles aan te doen zodat een rendabele uitbetalingsprijs gehanteerd kan worden. Om de sector te ondersteunen is UNPT van mening dat er meer gekoppelde steun moet komen voor de zetmeelaardappelteelt in het nieuwe GLB.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden