Agrifoto

Inside Aardappelen

Tijd dringt voor pootgoedtelers

21 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het aardappelen poten verloopt moeizaam dit seizoen. De structuur van de grond is over het algemeen goed maar het buiige weer gooit roet in het eten. Dat is weer wennen na een aantal droge jaren. Pootgoedtelers hebben haast om de laatste aardappelen te poten want de uiterste aangifte datum van de NAK komt inzicht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het zuiden van Nederland zijn vrijwel alle aardappelen gepoot. In het noorden moet bij sommige telers nog het nodige gebeuren. Er zijn wel grote verschillen. Op plekken waar in de afgelopen weken een flinke bui is gevallen, hebben telers de kans niet gehad om te poten. Terwijl een collega een paar kilometer verderop, waar de buien langs zijn getrokken, al klaar of zo goed als klaar is.

Week uitstel
"Om de pootgoedtelers tegemoet te komen heeft de NAK dit jaar de aangifte datum al een week opgeschoven van 21 mei naar 26 mei" zegt Jeroen Winkelhorst technisch coördinator bij de NAK. "Op plekken in het zuiden staan de aardappelen al boven, terwijl in het noorden nog wordt gepoot. Hoeveel aardappelen nog moeten worden gepoot, is lastig in te schatten. Er zijn grote verschillen tussen de regio's en telers geven hun percelen mogelijk later aan door het uitstel".

Voor komende week voorspellen de weerberichten regen, waardoor het onzeker is of de resterende aardappelen dan wel kunnen worden gepoot. "We zijn voorzichtig met verder uitstel om niet later in het seizoen in de problemen te komen. De grote verschillen in de ontwikkeling van het gewas tussen het noorden en het zuiden zijn daarbij een extra hindernis. Volgende week maken we de balans op en gaan we bekijken hoe we om moeten gaan met de laatste aangiftes die nog niet definitief zijn gemaakt", zegt Winkelhorst. 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden