Agrifoto

Inside Aardappelen

Aardappelprijs loopt naar hoogste niveau seizoen

21 Mei 2021 - Redactie Boerenbusiness

Ook de afgelopen week waren de ingrediënten voor een hogere prijs duidelijk aanwezig in markt. De vraag is gefundeerd en het aanbod is beperkt, precies de argumenten voor een markt die een stap omhoog kan maken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De spanning neemt toe in de aardappelmarkt. Kopende partijen trekken rookgordijnen op om toch aan aardappelen te komen zonder dat de markt te veel stijgt. Het recept voor deze gespannen markt bevat een drietal ingrediënten.

Ten eerste moet de termijnmarkt voor de maand juni nog afwikkelen. Er staan weliswaar nog maar een dikke 600 contracten open, maar veel verwerkers hebben ook afspraken met telers op basis van de finale cash settlement voor het juni contract.

Aansluiting oud op nieuw
Ten tweede speelt de aanhoudende kou een duidelijke rol. Iedere aardappelteler kan zelf waarnemen dat de groei er in het veld op zijn zachts gezegd nog niet in zit. Dat geldt natuurlijk met name voor de vroege rassen. Boven de grond lijkt er niet veel aan de hand, maar onder de grond gebeurt er nog relatief te weinig. Een hectareopbrengst van 45 ton per hectare voor week 27 gaat een lastig verhaal worden. De puzzel om de aansluiting tussen oude en nieuwe oogst gladjes te laten verlopen, is niet eenvoudig. De rekenmeesters van de verschillende verwerkers hebben de komende weken hun handen vol om dit uit te dokteren.

Ten derde speelt de verwachte toename van de afzet van voorgebakken frites in Europa in de pre-corona tijd een rol. In diverse landen draait de horeca al weer normaal en een aantal andere landen lijken met de huidige cijfers ook af te stevenen op een meer 'normale' situatie medio juni. Engeland was al eerder uit de lockdown, wat duidelijk te merken was aan de vraag naar aardappelen. Engelse handelaren melden zich de laatste weken nadrukkelijker bij aanbieders van aardappelen van overigens bovengemiddelde kwaliteit op het vaste land.

Verwerkers zoeken dekking
Een aantal verwerkers is duidelijk op zoek naar enige dekking voor de komende periode (week 25 tot en met 28), waarbij de voorkeur uitgaat naar Fontane. Er worden eind week 19 prijzen geboden, die kunnen oplopen tot €16 per 100 kg af teler voor levering week 28.

In de actuele dagmarkt wordt voor directe levering prijzen tussen de €10 en €12,50 gemaakt, waarbij de ene verwerker zich nadrukkelijker in de markt manifesteert dan de ander. Getracht wordt de markt wat te temperen, door bijvoorbeeld hogere prijzen te betalen voor levering week 22 tot en met 24 om vervolgens de aardappelen eerder op te laden. Ook de kwaliteitspremie strategie wordt hier en daar toegepast. Een basisprijs met een wat hogere premie.

Conclusie: de ingrediënten voor een hogere markt zijn aanwezig. De vraag is hoe verder de komende weken en tot waar zit de rek.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden