Photoagriculture / Shutterstock.com

Inside Aardappelen

Vroeg is niet vroeg bij vroege aardappelen

25 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het voorjaar komt maar langzaam opgang door de kou. Maar de groeiomstandigheden voor aardappelen zijn over het algemeen goed. De meeste percelen vroege aardappelen staan er dan ook goed op zo melden insiders.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorig jaar rond deze tijd hebben veel telers premières al 3 of 4 keer moeten beregenen. Dat is nu niet aan de orde. Ook nachtvorst als de aardappelen boven staan - zoals vorig jaar in verschillende gebieden het geval was - is dit jaar uitgebleven. Het koude voorjaar heeft de groei van de aardappelen wel geremd. Verschillende insiders melden dat de oogst van de vroege tafelaardappelen circa 10 tot 14 dagen achter loopt op andere jaren.

Eerste worden gerooid
In Duitsland worden op kleine schaal al tafelaardappelen gerooid voornamelijk voor huisverkoop en voor lokale afnemers. Ook in Nederland komen voorzichtig aan de eerste vroege aardappelen uit de kas op de markt. De nieuwe onder doek geteelde aardappelen laten nog iets langer op zich wachten, al melden enkele telers dat de eerste partijtjes voor de huisverkoop al worden gerooid. De bulk van de vroege tafelaardappelen die nu op de markt komt, komen echter uit nog Zuid-Europa en Egypte.

Fritesaardappelen 3 weken achter
De vroege fritesaardappelen hebben volgens verschillende handelaren meer vertraging opgelopen dan tafelaardappelen. Het poten is in de belangrijkste teeltgebieden in België, Duitsland en Nederland redelijk voorspoedig verlopen. De structuur van de grond was goed en regen zorgde vroeg in het seizoen nog niet voor problemen. Maar door de kou hebben de aardappelen de eerste weken in de grond vrijwel niets gedaan. Inmiddels staan de aardappelen op de vroege percelen wel boven.

Insiders spreken op het moment over een groeiachterstand van ongeveer 3 weken ten opzichte van vorig jaar in zowel België, Duitsland en Nederland. "Vocht zit er genoeg in de grond maar nu de temperatuur nog", volgens een bron. Maar ook dat komt er aan. Vanaf eind deze week worden hogere temperaturen verwacht van rond het langjarige gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Verschillende insiders verwachten dat de vroege fritesaardappelen dan een inhaalslag kunnen maken.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden