Eigen foto

Inside Aardappel

Vocht voldoende, maar markt nog niet verzopen

28 Mei 2021

De afgelopen maand (mei) was ronduit koud en nat, waardoor de vroege aardappelen best wel een flinke groeiachterstand hebben opgelopen. Die heeft geresulteerd in een hogere fysieke marktprijs, een ontwikkeling waar de meeste marktvolgers geen rekening mee hadden gehouden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Werd er gemiddeld eind maart voor Fontane nog geen €6,50 per 100 kiloaf teler gemaakt, afgelopen week was dat € 12,50 voor directe levering tot €16,50 voor week 28. Wel moet worden opgemerkt, dat de vraag naar fritesaardappelen afkomstig was van een beperkt aantal kopers en dat richting eind van de week (21) de stemming duidelijk wat rustiger aanvoelde. De afwikkeling van het junicontract komende vrijdag 5 juni (4 juni laatste handelsdag) gaat volgens verwachting het €11,00 niveau niet halen (actuele CS €10,80). 

De forse hoeveelheid neerslag van de afgelopen weken in de EU-4 landen heeft juist voor de hoofdoogst een positief effect. Van enige droogte is geen sprake, als dat al het geval was geweest. In een aantal gevallen was de neerslag zelfs wat te veel van het goede, maar op een aantal speldenprikken na (lees plaatselijk teveel, zie foto) zijn er geen echte problemen gemeld.{{dataviewSnapshot(6_1622216812)}}

Gewassen brullen de grond uit
Met een meer zomers weerbericht in de eerste weken van juni in beeld, kan dat voor prima groeicondities zorgen. "De gewassen voor de hoofdoogst 2021 kunnen de komende weken wel eens de grond uit gaan brullen" was een opmerking van een teler uit Zuidoost-Brabant. De hoeveelheid regen en de overgang naar groeizaam weer zorgde ervoor dat de termijnmarkt van het april 2022 contract terugzakte naar €17,00, terwijl er een week eerder nog werd gesnoept aan het € 18,00 niveau. Toch lijkt voorlopig het €17,00 niveau een beetje de onderkant van de markt te zijn. Veel aanbod van telers gaat er niet gelijk zijn, terwijl de vraag vanuit de professionele partijen (gezien het volume aan biedingen) er wel ligt.

Met een links of rechts om: toch flinke areaalkrimp, het eind van de coronamaatregelen in zich en nog steeds toenemende honger naar grondstof van de verwerkers in de EU-4 landen. Ingrediënten voor een gezonde marktprijs voor seizoen 2021/2022. Het groeiseizoen gaat de komende periode bepalen wat wel en niet tot de mogelijkheden behoort qua marktprijs. Kortom, de aardappelen van de hoofdoogst hebben voorlopig even voldoende vocht en kunnen een start maken met het 'brullen' in de groei. Maar een verzopen (lees flauwe stemming) markt is niet aan de orde.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden