Shutterstock

Inside Aardappelen

Aardappelmarkt beweegt met horten en stoten

4 Juni 2021

De afgelopen twee weken was de markt duidelijk vaster gestemd. De behoefte naar extra dekking bij verwerkers door het koude en het daardoor wat vertraagde voorjaar gaf een positieve beweging aan de markt. Telers met nog vrije aardappelen namen een afwachtende houding aan en willen zine tot waar de biedingen reiken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het vuurtje onder de pan werd in eerste instantie vanuit de export opgestookt, gevolgd door vraag van overigens een beperkt aantal verwerkers. Blijkbaar hadden niet alle verwerkers de positie op orde. Of dat nu wel het geval is, moet nog blijken de komende weken. Feit is dat vaak in de eindfase van een seizoen de markt met horten en stoten beweegt, in deze fase (eind week 22) lijkt er sprake van een 'hort' (lees afwachtend stemming).

Veel vraag voor direct lijkt er even niet te zijn. Morgen kan de wind weer uit de andere hoek waaien. De vraag concentreert zich op vooral Fontane voor levering medio juli. Voor rassen als Challenger en Innovator is weinig ruimte in de markt.

Nederland loopt uit de pas
Het laatste termijn juni-contract van oogstjaar 2020 wikkelde deze week af. De nog openstaande contracten worden uiteindelijk afgewikkeld op €11,10. De inbreng uit de verschillende 4 landen was nogal opvallend, vooral gelet op de inbreng uit Nederland (€13,43). De overige landen (België, Frankrijk en Duitsland) kwamen gemiddeld niet verder dan €10,30, dik €3,00 lager dan wat gemiddeld in Nederland is genoteerd. De uitschieter van Nederland (lees PotatoNL) was vooral het resultaat van categorie 1 notering tot €15, afkomstig van een Markies-transactie.

Het risico bij een haperende markt is dat als telers hebben zitten wachten met de verkoop in de stijgende markt, nu juist voor druk kunnen zorgen. Te meer nu met het meer zomerse weer de bewaarbaarheid een issue kan worden. Zoals al eerder gezegd, de markt gaat in deze eindfase van het seizoen met horten en stoten, het wachten is op een nieuwe 'stoot'.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden