Agrifoto

Inside Aardappelen

Veiling vroege aardappelen van start gegaan

9 Juni 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De eerste vroege aardappelen zijn dinsdag 8 juni geveild door Alvantho op Tholen. Ondanks het koele voorjaar een dag eerder dan in 2020.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"De gewassen staan er goed voor en de zon van de laatste 10 dagen heeft een positieve uitwerking op het geheel. Het groeit nu hard en de smaak is buttegeweun", zei veilingdirecteur David Hage tijdens zijn openingstoespraak. In een korte terugblik op het afgelopen jaar benoemde hij de angst en onzekerheid veroorzaakt door de coronapandemie. Desondanks is de afzet op de tafelaardappelmarkt goed door blijven lopen. "Berichten over een laat voorjaar en een krimp in areaal in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk hebben er toe bijgedragen dat de noteringen de €19 aantikken. Dat biedt perspectief kunnen we stellen".

Goede doel
Het eerste kistje is traditiegetrouw geveild voor het goede doel, dit jaar het Epilepsiefonds. Het eerste kistje bracht €1.750 op en werd gekocht door Jansen-Dongen namens supermarktketen Jumbo. Jansen-Dongen verdubbelt het bedrag en ook Alvantho doet nog een aanvullende gift.

In totaal is er 48 ton geveild en de prijzen liepen wat uiteen. Doré bracht tussen de €0,75 en €0,95 per kilo op, Première tussen de €0,73 en €0,75 Nicola €0,72 en €0,78, Colomba €0,65 €0,72 per kilo. Opvallend waren de Frieslanders die op €0,76 begonnen en liepen gedurende de veiling op naar €0,83 per kilo.

De nu geveilde aardappelen zijn geteeld onder plastic. De aardappelen van de koude grond laten nog even op zich wachten. Verwacht wordt dan ook dat het aanbod de komende weken beperkt is.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden