Shutterstock

Inside Aardappelen

Krimp van het Franse aardappelareaal bevestigd

11 Juni 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het Franse aardappelareaal krimpt ten opzichte van 2020. Dat verwacht Agreste. Dit bureau voor statistiek van het ministerie van Landbouw doet deze bewering op basis van de meest recente schattingen die deze week zijn gepubliceerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Agreste schat dat dit seizoen 154.000 hectare aardappelen is gepoot in Frankrijk. Dat is een daling in het areaal van 3,2% ten opzichte van vorig jaar, toen er 159.000 hectare aardappelen werd geteeld. Het gemiddelde areaal over de periode 2016 tot en met 2020 ligt op 146.000 hectare. Als de voorlopige cijfers kloppen, is er nog steeds sprake van een areaalgroei ten opzicht van het 5-jarige gemiddelde met 5,7%.

Serieuze alternatieven
Door de relatief hoge graanprijzen heeft een flink deel van de Franse akkerbouwers meer graan gezaaid. Het areaal graangewassen is met 3,4% gestegen ten opzichte van 2020 en komt uit op ongeveer 9,2 miljoen hectare. Ook eiwithoudende gewassen als erwten, bonen en lupines zijn populair bij de Franse akkerbouwers. Daarvan groeit het met 5,2% naar 328.000 hectare.

De Franse brancheorganisatie CNIPT wijt de krimp in het aardappelareaal vooral aan de marges die voor de telers die flink onder druk staan. Vooral de stijgende teeltkosten knagen flink aan het rendement van de (consumptie)aardappeltelers.

Overigens is de oogst van vroege aardappelen in bijna alle belangrijke zuidelijke regio's in Frankrijk volop aan de gang. Volgens enkele bronnen verloopt de oogst van de vroege aardappelen vlot, mede geholpen door goed weersomstandigheden. In de Elzas en in Normandië komt de oogst van de vroege naar verwachting pas eind de maand echt opgang.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden