Agrifoto

Inside Aardappelen

Vroeg verkopen pakt goed uit in pool Q-potato

18 Juni 2021 - Niels van der Boom - 5 reacties

Aardappelhandelshuis Q-potato Holland is content met het resultaat van de pootgoedpool over oogstjaar 2020. Door al vroeg in het exportseizoen te schakelen, kon het bedrijf in zijn jubileumjaar in een onzekere markt toch al het pootgoed uitvoeren.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De pootgoedpool voor seizoen 2020-2021 is de tiende van het bedrijf uit Lemmer. Eigenaren Dirk van de Water en Wouter Mutsaers zijn tevreden gestemd met het resultaat van €34,78 per 100 kilo. Die geldt voor herfstlevering, voor de maten 28/55 mm klasse A tot en met S. De prijs is exclusief vergoedingen. Voor Spunta klasse-E 28/55 mm wordt €33,10 per 100 kilo betaald. Agria klasse A/E 28/55 mm komt op €40,09 uit. Een jaar eerder bedroeg de gemiddelde pootgoedprijs voor A tot en met S €37,34.

Vroeg exporteren
"We zijn vroeg gestart met verkopen, zodat we maximaal hebben kunnen profiteren van goede verkoopprijzen", licht Mutsaers toe. "Bovendien hebben we onze telers te bedanken, die een goede prestatie hebben geleverd voor wat betreft de kwaliteit." Q-potato kon bijna het totale volume als pootgoed verkopen door vroeg te exporteren. "We streven naar 60% tot 70% dekking van onze pootgoedpool, zodat de aardappelen te allen tijde voor de volle 100% als pootgoed wordt afgezet", aldus Mutsaers. "Het effect hiervan is zichtbaar in de uitbetalingsprijs."

Het bedrijf ontvangt positieve signalen uit het Midden-Oosten, Zuid-Europa en Noord-Afrika voor wat betreft de consumptieaardappelmarkten. "De arealen zijn gekrompen", weet Mutsaers en "de gewassen hebben last gehad van kou en regen. De verwachting is nu dat de opbrengsten gemiddeld zijn. De frites- en tafelaardappelprijzen zijn daarom redelijk goed met een positieve ondertoon. Het weer en ook de coronaperikelen bepalen uiteindelijk of dit terecht is."

Geen risico's
Landen als Cuba, Egypte en Algerije hebben toerisme en olie als belangrijke inkomstenbronnen, waar indirect pootgoed mee wordt gefinancierd. Beide sectoren kregen een flinke klap. Vooral de lagere olieprijzen hebben invloed op de financiële verplichtingen, merkt Mutsaers. Toch heeft het bedrijf geen problemen ondervonden met betalingen. "Grote financiële risico's worden door ons vermeden", zegt hij.

Lichte krimp
Het landelijk pootgoedareaal daalt dit seizoen met 1% volgens aangiftecijfers van de NAK. Het areaal fritesrassen bleef gelijk, net als de zetmeelrassen. De krimp zit bij de exportrassen. Bij Q-potato is sprake van een lichte areaalstijging. De telers konden onder gunstige omstandigheden poten maar, lokaal viel veel regen.

Hoeveel schade er aan de gewassen is blijft afwachten. Een deel van de poolaardappelen werd pas na de regenperiode in mei gepoot. Vooral in het noordelijk deel van de Noordoostpolder. Wat de gevolgen zijn van de vele regen en late pootdatum is voor nu afwachten. Half juni is gestart met de selectie, waardoor nu nog niet is te zeggen in welke mate er virusaantasting wordt gevonden.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden