Shutterstock

Inside Aardappelen

Wat doet extreme hitte met aardappelen in de VS?

30 Juni 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het Noordwesten van de VS en het Westen van Canada hebben te kampen met extreme hitte. Wat betekent dat voor de aardappelen in de grootste teeltregio in de VS?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de Canadese provincie British Colombia werd deze week al een record temperatuur gemeten van 46 graden Celsius. Maar ook de staten Idaho en Washington, samen goed voor circa de helft van de Amerikaanse aardappelproductie, hebben te maken met de 'heat dome'. Het kwik is de afgelopen dagen al regelmatig de 40 graden gepasseerd en daar komt volgens de weersvoorspellers de komende dagen geen verandering in.

Extreem droog
Daar komt nog bij dat volgens de Amerikaanse National Drought Monitoring service een kwart van de aardappelteeltgebieden in Washington extreem droog is. Aan droogte zijn de akkerbouwers in deze regio overigens wel gewend. Daarom zijn er op grote schaal reservoirs aangelegd en is te kort aan water niet het grootste probleem.

Maar waar doe je goed aan met beregenen bij deze hoge temperaturen? Niet alleen de vochtvoorziening van het gewas is belangrijk, maar telers staan ook voor de vraag hoe ze maximaal gebruik kunnen maken van de koelende werking van irrigatie. Uit onderzoek blijkt dat bij temperaturen boven de 35 graden de aardappel volledig stopt met groeien. Dat kost niet alleen kilo's, maar kan ook doorwas tot gevolg hebben en vergroot volgens Amerikaanse experts het risico op holle aardappelen. Voor verlies aan kilo's en kwaliteit wordt dan ook gevreesd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox