Shutterstock

Inside Aardappelen

Vroege Belgische aardappel heeft nog wat in te halen

7 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het Belgische proefcentrum voor de aardappelteelt (PCA) heeft de resultaten van de eerste proefrooiing van het vroege ras Amora bekendgemaakt. De ontwikkeling blijft achter op het langjarige gemiddelde, maar de groei zit nog wel in het gewas.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De opbrengst op de 8 bemonsterde percelen lag op 5 juli, na gemiddeld 93 groeidagen, tussen de 15 en 37 ton per hectare. De gemiddelde opbrengst komt uit op 23 ton per hectare. Op 3 van de percelen bleef de opbrengst onder de 20 ton per hectare. Een perceel is op 14 juni 1 keer beregend en daar kwam de opbrengst uit op 37 ton per hectare. De opbrengst in de fritesmaat (50 op) lag op 9 ton gemiddeld. Op 3 percelen is dat meer dan 10 ton per hectare.

Bron: PCA

PCA heeft al 9 jaar praktijkpercelen Amora en gemiddeld ligt de opbrengst na 93 groeidagen op 34 ton per hectare. Naar de datum gekeken, ligt de opbrengst 9 ton per hectare achter op het gemiddelde. Voor wat betreft aardappelen in de maat 50 op staat het langjarige gemiddelde op 24 ton per hectare. Het PCA merkt wel op dat er nog nauwelijks sprake is van afrijping van het gewas.

Gemiddeld tot veel aardappelen per plant
Het aantal aardappelen per plant varieert. Het perceel dat is gepoot met pootgoed in de maat 28/35 heeft 8,6 knollen per plant, iets lager dan de 10,4 knollen in het langjarige gemiddelde. Bij de percelen die gepoot zijn met ongesneden pootgoed in de maat 35/45, is dat 13,8 aan de tel. Dat is vrijwel gelijk aan het langjarige gemiddelde 14 aardappelen per plant. Bij het grove pootgoed zitten er 14,2 knollen aan een plant, tegenover het langjarige gemiddelde van 12,9 aardappelen per plant. Hier zijn wel grote verschillen tussen de percelen variërend van 11,4 tot 19,4 aardappelen per plant op het beregende perceel.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden