Agrifoto

Inside Aardappelen

Matige opbrengst vroege aardappelen in Frankrijk

8 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De oogst van vroege aardappelen in Frankrijk loopt in de eerste regio's al op het einde, terwijl in de meer noordelijke gebieden de oogst net is begonnen is. De opbrengsten lijken niet mee te vallen maar er zijn grote verschillen. Wat de telers in vrijwel heel Frankrijk gemeen hebben is regen, waardoor de oogst wordt vertraagd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De opbrengsten van de vroege aardappelen vallen tot nu toe gemiddeld genomen lager uit in vergelijking met voorgaande jaren, maar tussen en binnen de regio's zitten flinke verschillen. De late vorstperiode en het droge koude voorjaar hebben de aardappelen geen goed gedaan,  melden Franse media. De kwaliteit van de aardappelen is over het algemeen wel goed.

Haast maken
In regio's als Normandië, Bretagne en Marmande loopt het rooien vertraging op door regen en buien. Verschillende telers willen hun percelen echter snel vrij maken voor een volgteelt. Als het weer even opklaart, laten ze liever de laatste kilo's schieten. En beginnen met rooien, mits de aardappelen enigszins velvast zijn. Met de redelijk tot goede prijzen op het moment van maximaal €50 per 100 kilo in een ligt dalende markt is die keuze voor veel telers dan ook snel gemaakt.

Het natte weer zorgt overigens ook in Frankrijk voor een hoge phytophthora druk. Dat is met name voor de late en bewaaraardappelen een probleem, . Telers zitten er boven op om het infectierisico zo laag mogelijk te houden.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden