Agrifoto

Inside Aardappelen

Dit zijn de uitbetaalprijzen van Agrico over oogst 2020

8 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Agrico heeft vandaag (donderdag 8 juli) de uitbetalingsprijzen voor pootgoed en consumptieaardappelen van de oogst 2020 bekend gemaakt. De coöperatie is tevreden over het uiteindelijke resultaat dat gerealiseerd is in een 'zeer uitdagend seizoen'.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde prijs voor pootgoed over alle maten, klasse S tot en met A komt uit op €25,77 per 100 kilo. Vorig jaar kwam de uitbetalingsprijs voor pootgoed bij Agrico uit op €30,21 per 100 kilo. Het uiteindelijke resultaat voor de oogst 2020 komt wel iets boven de in mei bekend gemaakte indicatieprijs van €25 per 100 kilo. In de tafelaardappelpool is het resultaat €13,14 per 100 kilo exclusief de PlanetProof-vergoeding. Voor biologische tafelaardappelen betaalt de Agrico pool €28,53 per 100 kilo uit. Biologisch pootgoed bracht gemiddeld €45,10 per 100 kilo op voor alle maten klasse S tot en met A.

{{dataviewSnapshot(40_1625752477)}}

Wisselende vraag naar pootgoed
De pootgoedexport stond voor flinke uitdagingen door corona, meldt Agrico in de verklaring. De start van het verkoopseizoen begon goed volgens het bedrijf en vroege bestemmingen als Pakistan en Bangladesh namen veel pootgoed af. De export naar Noord-Afrika liep een deuk op door het Algerijnse import quotum. Normaal neemt dit land circa 80.000 ton pootgoed af. Nu was er een quotum van 50.000, waardoor er van enkele rassen een overschot was.

In Zuid-Europa deden Spanje, Portugal en Italië een stap terug. De fritesindustrie begon ook voorzichtig aan het seizoen. Door voldoende fritesaardappelen van de hoofdoogst 2020 was er minder vraag naar vroege fritesrassen. Met de aantrekkende fritesmarkt trok vanaf maart ook de vraag naar pootgoed aan. Het Fontane en Markies pootgoed is nagenoeg uitverkocht, meldt het coöperatieve handelshuis. Vooral Fontane heeft volgens Agrico flink aan het egalisatiefonds bijgedragen om een aantal exportrassen naar het minimum te brengen.

Vlakke tafelmarkt
De markt voor gangbare tafelaardappelen werd gekenmerkt door een vlakke beursnotering over het hele seizoen. De grootste uitdaging was volgens de coöperatie de juiste kwaliteit bij de juiste markt zoeken. De PlanetProof certificering heeft daarbij een positieve invloed op de prijs gehad.

De vraag naar biologische tafelaardappelen was in de Nederlandse retail goed, maar de export was moeilijk. Vooral vanuit Duitsland viel de vraag tegen door een goede eigen oogst. Voor een deel van de aardappelen is daarom een andere bestemming gezocht. Robuuste Next Generation rassen met een brede resistentie voor phytophthora laten de laatste jaren een opbrengststijging per hectare zien, volgens Agrico. Diezelfde ontwikkeling doet zich ook voor in de biologische pootgoedteelt. De gemiddelde opbrengst kwam in 2020 uit op 31,5 ton per hectare na aftrek eigengebruik.

Vertrouwen in het nieuwe seizoen
Agrico werpt bij het bekendmaken van de poolprijzen ook een voorzichtige blik op de oogst 2021. De knolzetting lijkt vrij hoog te zijn in Noordwest-Europa. Op sommige plekken is het echter zo nat dat wordt gevreesd voor forse schade. Duur en beperkt beschikbaar containervervoer zorgt voor uitdagingen in de pootgoedexport naar bepaalde bestemmingen. Het effect van de areaalkrimp in consumptieaardappelen wordt pas duidelijk als er meer inzicht is in de hectareopbrengsten. Voor de biologische teelt is de hoge phytophthoradruk een bedreiging. Mogelijk moeten percelen vroeg worden afgebrand zonder dat er voldoende kilo's onder zitten.

Agrico heeft fors in de arealen gesneden om een betere afstemming met de vraag te bewerkstelligen. Op dit moment ziet Agrico een aantal signalen op groen staan, waardoor het bedrijf de start van het nieuwe seizoen met vertrouwen tegemoet ziet.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden