Agrifoto

Inside Aardappelen

Tafelrassen scoren in pools Schaap Holland

9 Juli 2021 - Niels van der Boom

Schaap Holland zet nette resultaten neer voor oogstjaar 2020 in hun consumptieaardappelpool. De poolprijs met voorverkoop en vooral die met bodemprijs scoren dit seizoen relatief goed. Het gaat dan om industrierassen. Dankzij de gunstige markt steken de tafelaardappelen daar qua prijs bovenuit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Schaap Holland uit Biddinghuizen kent 4 verschillende pools voor consumptieaardappelen. Dit zijn de pool met en zonder voorverkoop, een bodempool en een pool voor tafelaardappelen.

Bodempool pakt goed uit
De gemiddelde poolprijs van de pool met voorverkoop komt op €11,08 per 100 kilo. Die zonder voorverkoop op €9,44 en de bodempool ten slotte op €11,76. Het rassenpakket bestaat uit Agria, Innovator en Maritiema. Alleen de bodempool kent dit laatste ras niet. In de 2 andere pools scoort dit ras steeds de beste prijs.

Pool met voorverkoop
  Agria € 10,66
  Maritiema € 12,75
  Innovator € 9,37
  Gemiddelde € 11,08
Pool zonder voorverkoop
  Agria € 8,76
  Maritiema € 11,75
  Innovator € 7,80
  Gemiddelde € 9,44
Pool met bodem  
  Agria € 11,30
  Maritiema -
  Innovator € 12,21
  Gemiddelde € 11,76

Bovenstaande prijzen zijn per 100 kg voor 40 mm opwaarts, exclusief vergoedingen en exclusief BTW.

De genoemde prijzen gelden voor 40 mm opwaarts levering week 13. Voor Innovator wordt 0% aardappeltarra gehanteerd. Daarnaast betaalt het bedrijf €1,50 toeslag voor opslag in kisten voor de Agria pools. Voor Maritiema is er een PlanetProof-vergoeding van €3,00. Deze vergoedingen zijn niet in bovenstaande prijzen meegerekend. Inclusief alle vergoedingen komt Maritiema in de pool met voorverkoop op €17,25. Het areaal van Maritiema is de afgelopen jaren gestaag afgenomen en nu goed in balans met de vraag. Zowel de export als retailmarkt waren dit ras gunstig gestemd afgelopen seizoen.

Kleinverpakkingen
De prijzen van Innovator en Agria liggen iets onder het niveau van oogstjaar 2019. Toen werd door de coronasteun achteraf aan alle pooltelers iets meer uitbetaald. De prijzen die Schaap Holland uitbetaalt voor de kleinverpakkingsrassen liggen op een ander niveau. Ook hier is week 13 de benchmark, maar de prijzen slaan op de maatsortering 40/65 mm. Bij Melody is de maximale grofte 70 mm en bij Aromata 80 mm. Het prijsniveau loopt van €12,46 (Aromata week 43) tot €18,88 (Nicola en Laudine). Dit zijn allemaal prijzen inclusief PlanetProof-vergoeding. Vanaf 1 januari wordt er grotendeels met kistenbewaring gewerkt.

Kleinverpakkingsrassen
Ras Maat Prijs
Nicola 40/65 € 18,88
Laudine 40/65 € 18,88
Melody 40/70 € 16,72
Valencia 40/65 € 16,47
Aromata 40/80 € 12,46

Pool kleinverpakking is zonder voorverkoop levering week 13. Aromata is levering week 43.

Naast het eigen schilbedrijf zet Schaap Holland aardappelen af naar de Retail, exportmarkten en de fritesindustrie. Deze diversiteit bleek afgelopen seizoen zeker een plus, verklaart directeur Hans Geling. "Door de meerdere afzetkanalen konden we schuiven met volumes. Vooral het foodservicekanaal viel weg door de coronapandemie. Dit was goed merkbaar bij het schilbedrijf. Ook de fritesaardappelmarkt was fors minder om die reden. Daartegenover staat dat de Retail goed draaide. Met de kleinverpakkingen hebben we volumematig een topjaar gedraaid. Er moesten zelfs veel aardappelen worden bijgekocht op de vrije markt. De Europese exportmarkt – waar Schaap actief is – was vooral aan het begin van 2020 erg rustig. Daarna krabbelde deze op."

Lokaal product
De tafelaardappelmarkt heeft een nieuwe impuls gekregen. Of het veranderend consumptiepatroon tijdens de coronapandemie blijvend is, wacht het bedrijf af. Een grote impact heeft de wens van retailers om jaarrond Nederlandse aardappelen in het schap te hebben. Geling legt uit: "Gedurende een kwart van het jaar worden primeuraardappelen buiten Nederland aangekocht. Dit betekent dat de oude oogst langer moet worden bewaard én dat er vroeger nieuwe aardappelen vereist zijn. Afhankelijk van de teeltregio, zien we kansen voor onze telers. Uiteraard blijft de periode daartussen even belangrijk. Zo'n verandering realiseer je niet in 1 jaar. We zetten daarom in op oogstjaar 2022. Enerzijds door te kijken naar het vervroegen van de oogst. Denk aan voorkiemen, telen onder vliesdoek en uitbreiding in vroege teeltgebieden. Anderzijds het lang bewaren in kisten, wat vooral op de zwaardere kleigronden interessant is. Dit is met name voor de kieming uitdagend. De eisen liggen hoog."

Omdat het bedrijf nu een kwart importeert en een kwart in de vrije markt aankoopt, betekent dat in potentie 50% meer Nederlands volume in het tafelsegment. Een flinke stap voor het bedrijf. Het gros van de volume tafelaardappelen worden afgezet in verpakkingen van 1 tot 5 kilo. "Over de grotere zakken wordt niet veel geschreven maar, het blijft volumematig een belangrijk deel van de afzet", aldus Geling. "Voor de coronacrisis zagen we jaarlijks 3% daling in dit marktsegment. Dat is nu gestopt. Wat zeker ook helpt is structurele promotie 'Power to the Pieper' vanuit de NAO, mogelijk gemaakt door de gehele aardappelsector."

Exclusieve rassen
Tijdens de fysieke telersvergadering – die 7 juli werd gehouden – gaf Schaap de boeren dus wat mee om over na te denken. Het rassenpakket in de kleinverpakkingen omvat in grote lijnen Musica, Nicola, Laudine (vastkokers) en Aromata, Melody, Valencia en Milva (kruimig). Van Aromata, Laudine en Valencia heeft Schaap het alleenrecht. Valencia kan zowel als fritesaardappel worden ingezet en voor afzet naar de retail. Aromata wordt zowel in de kleinverpakking als bij het schilbedrijf gebruikt, afhankelijk van de leverperiode. Die loopt van augustus tot en met december. Over komend seizoen is Geling positief. "Het areaal is met 3% gekrompen en door het latere voorjaar is er geen drukkend effect van de vroege aardappelen te verwachten.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden