Eigen foto

Inside Aardappelen

Aardappelen in EU: veel loof, maar geen knollen

12 Juli 2021 - Niels van der Boom - 2 reacties

De aardappelgewassen in de EU-4 laten zich kenmerken door veel loofontwikkelingen, maar weinig knollen (lees: kilo's). Dat meldt NEPG. De aardappeltelersorganisatie noemt daarbij de areaaldaling die zij ziet 'historisch'.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daarmee hangt oogst 2021 vooral af van de hectare-opbrengst, niet het areaal. Volgens de NEPG is het areaal consumptieaardappelen in de EU-4 dit seizoen gedaald met 4,7% ten opzichte van 2020. Dat komt neer op 497.700 hectare. Een daling van 24.600 hectare consumptieaardappelen.

Zo komt het dat in België en Nederland het aardappelareaal onder het 5-jarig gemiddelde eindigt dit seizoen. De NEPG noemt deze Europa-brede beweging historisch. De laatste 20 jaar steeg het areaal meestal. Uiteindelijk bepaalt de opbrengst per hectare hoe groot de Europese oogst gaat bedragen.

Areaal groter dan gemiddeld
In België is de areaaldaling met 8,2% het grootste volgens de NEPG-cijfers. In Nederland is dat 6,5%, in Duitsland 3,5% en tot slot in Frankrijk 3%. De consumptieaardappelteelt in de EU-4 is daarmee nog wel 1% groter dan het 5-jarig gemiddelde van 494.000 hectare.

Over de komende oogst is volgens de aardappelorganisatie nog weinig te zeggen. De vroege aardappelen hebben last van de vele neerslag, die het onderwatergewicht laat dalen. Hierdoor start de af land oogst mogelijk vertraagd. Dit geeft lucht voor de oude oogst.

Weinig wortels
De hoofdoogst laat zich in de 4 landen kenmerken door veel loof en weinig knollen. Planten hebben wel het tal, maar de knollen zijn minder groot dan normaal is in deze periode. Vocht in augustus en september moet er uiteindelijk voor zorgen dat de goede knolzetting uiteindelijk tot wasdom komt. Komt er een hittegolf of droge periode, dan kan de hoofdoogst sneller worden aangetast dan de laatste jaren het gebruik was. De planten hebben veelal niet veel wortels gemaakt en het loof raakt sneller over zijn hoogtepunt heen.

Robuuste rassen vereist
De productiekosten voor het huidig seizoen lopen al op, zo concludeert de NEPG. Er worden veel kosten gemaakt om phytophthora onder de duim te houden. Daarnaast liggen de energie- en meststoffenprijzen op een hoger niveau. Wie een nieuwe bewaarschuur of machineberging wil bouwen, komt bedrogen uit. De kosten van alle bouwmateriaal zijn fors gestegen.

Telers zijn zich bewust van de uitdagingen, zo merkt NEPG op. Duurzame en robuuste rassen zijn vereist voor een veelzijdigheid aan redenen: bacterie bestendig, tolerant tegen hitte en droogte, maar ook rassen die zuiniger omspringen met stikstofmeststof.

Belgapomnotering
Nog niet alle aardappelen van oogst 2020 zijn geleverd. Met het vertragen van de nieuwe oogst zijn fabrieken verplicht langer op oude aardappelen door te draaien. De coronasituatie ontwikkelt zich positief maar, het kan nog steeds voor beperkingen zorgen en de vraag naar frites en andere aardappelproducten vertragen. 

NEPG stipt ook de notering Belgapom aan. In de tweede helft van dit seizoen kochten sommige handelaren aardappelen voor prijzen die boven deze notering lagen. Vooral in België en Frankrijk is de laatste 3 tot 4 maanden op een hoger prijsniveau gekocht dan de vrijdagnotering van Belgapom liet zien.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden