Agrifoto

Inside Aardappelen

EU pootgoed niet langer welkom in Groot-Brittannië

13 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het ministerie van Landbouw (Defra) van het Verenigd Koninkrijk heeft besloten de ontheffing voor de import van pootaardappelen uit de EU niet te verlengen. Daardoor kan er geen pootgoed meer naar Groot-Brittannië. Het besluit is een reactie op het Europese importverbod van pootgoed.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na brexit op 1 januari 2021 stelde Defra een overgangsperiode in voor 6 maanden voor de import van Europees pootgoed. De EU en het VK hebben echter geen overeenkomst kunnen bereiken over de handelsvoorwaarden. Het verbod geld alleen voor Groot-Brittannië. Noord-Ierland valt hier buiten door de afspraken over een open grens met EU-lidstaat Ierland.

Schotten opgelucht
Schotse pootgoedtelers reageren opgelucht op het verbod. "Een verlenging van de ontheffing kan potentieel desastreus zijn voor de Schotse pootgoedsector", laat Mike Wilson, voorzitter van de aardappel werkgroep van de National Farmers Union Scotland (NFUS), in diverse media weten. "We zijn blij dat Defra aan het principe van 'both ways or no-ways' heeft vastgehouden in de pootgoedhandel tussen de EU en het VK. Dit betekent dat de Engelse aardappeltelers hun pootgoed voortaan uit Groot-Brittannië moeten betrekken. Dat is goed nieuws voor de Schotse pootgoedtelers. Maar omdat de Europese markt behoorlijk verschilt van de binnenlandse markt, hebben we een hele taak om de interne voorziening te ontwikkelen".

Schotland exporteerde voor brexit jaarlijks circa 30.000 pootgoed ter waarde van £13,5 miljoen naar Europa. Het grootste deel daarvan is hoogwaardig uitgangsmateriaal. Nederland exporteerde volgens de gegevens van de NAO de afgelopen jaren jaarlijks ruim 15.000 ton pootgoed naar Groot-Brittannië.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox