Shutterstock.com

Inside Aardappelen

Race om laatste oude aardappelen gestart

14 Juli 2021 - 7 reacties

Normaal gesproken maakt de verwerkende industrie in deze periode de overgang naar nieuwe aardappelen. Dit seizoen is dat duidelijk een andere verhaal.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het koude voorjaar heeft de ontwikkeling van de vroege aardappelen flink vertraagd. Maar ook het al lang aanhoudende wisselvallige weer speelt het aardappelgewas parten voor de start van het nieuwe seizoen. Naast dat de kilo's er nog maar matig onder zitten, lijken de onderwatergewichten een probleem. Met amper 300 owg is het lastig frites bakken en dus zijn de aardappelen nog niet geschikt voor verwerking.

Bal onder water kunnen houden
Lang hebben ze de bal onder water kunnen houden, maar nu lijkt deze toch boven te komen drijven. De laatste vrije telers met aardappelen in de schuur kregen afgelopen dagen een telefoontje van afnemers om tot zaken te komen. Daarbij zijn er inmiddels zaken gedaan voor €13 per 100 kilo. Een duidelijk stap omhoog vergeleken met bijvoorbeeld de Belgapomnotering van vrijdag 9 juli. In de wandelgangen wordt gesuggereerd dat Belgapom wel eens een stap omhoog kan doen voor aanstaande vrijdag.

Veel fabrieken hadden al rekening gehouden met het verwerken van oude aardappelen tot en met week 30. Maar zoals het er nu uitziet, zijn nadien de vroege aardappelen nadien in veel gevallen niet klaar voor verwerking. Nog langer doorgaan met de oude oogst lijkt dan ook de enige optie, waardoor er hernieuwde vraag ontstaat naar oude oogst aardappelen.

IJswater door de aderen
Telers die nu nog vrije aardappelen hebben van goede kwaliteit, moeten wel ijswater door aderen hebben lopen en een goed gevoel hebben hoe het spel moet worden gespeeld. Bij opkomende vraag wordt vaak de telefoon 'uit' gedaan en de schuurdeur dicht, wat juist in de aankomende situatie kan leiden tot nog hogere marktprijzen.

Opvallend is ook dat blijkbaar de voorraden eindproduct in de vrieshuizen bij de verschillende verwerkers verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zij kunnen dus niet achterover leunen (lees: tappen uit voldoende voorraad). Logisch is dan zijn om zich te melden bij de laatste telers die nog in bezit zijn van aardappelen.
{{dataviewSnapshot(6_1626276742)}}

Boerenbusiness organiseert begin september een ronde tafelgesprek over de toekomst van de aardappelteelt en de fritesmarkt. Prominente bedrijven uit de sector schuiven aan. Heb jij vragen aan de experts over dit onderwerp? Stuur ze voor 25 augustus naar d.ballast@boerenbusiness.nl

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden