Aan het einde van het seizoen is het altijd passen en meten als het gaat om de voorraadpositie bij de verschillende verwerkers. Wanneer kan er over worden geschakeld op nieuwe aardappelen en hoelang kunnen er nog oude oogst aardappelen worden verwerkt?
Normaal gesproken streven verwerkers en telers ernaar om vanaf week 27 over te gaan op nieuwe aardappelen. Eerst voor het verse fritessegment en daarna voor het bevroren fritessegment. Dat dit geheel afhankelijk is van de natuur is de laatste jaren wel gebleken. Steeds vaker blijkt dit niet haalbaar en moeten verwerkers langer door met het verwerken van oude oogst aardappelen.
Lang bewaren zonder chloor
Dan komt het aan op voorraad- en kwaliteitsbeheer van aardappelen in bewaring. Gestimuleerd door verwerkers hebben telers die lang bewaren de laatste jaren geïnvesteerd in mechanische koeling waarmee beter en langer bewaard kan worden. Met het verdwijnen van CIPC leek dit nog een uitdaging, maar ook dit jaar lukt het de langbewaarders om goede bakwaardige aardappelen in week 29 en 30 uit de schuur te leveren.
De combinatie van MH-bespuiting en 1,4 Sight lijkt daarbij de meest succesvolle combinatie. Dit gecombineerd met zeer stabiele temperaturen in de bewaring door middel van mechanische koeling maakt het mogelijk om aardappelen helemaal tot in augustus te bewaren. Vorig jaar bleek al dat je ver kan komen, vanwege de beperkte afzet door Covid-19, en werden er oude oogst aardappelen verwerkt tot zelfs week 34.
Doordat er zo lang op oude aardappelen doorgedraaid kan worden, is de teelt van vroege aardappelen de laatste jaren wat areaal betreft wat meer onder druk komen te staan. Matige opbrengsten en lage saldo's zorgen ervoor dat vroege aardappeltelers niet meer makkelijk enthousiast voor deze teelt zijn te krijgen. Het areaal vroege aardappelen is afgelopen jaar dan ook het meest gekrompen in de afgelopen decennia.
Verschillende strategieën
Positiemanagement is het andere belangrijke element in de overgang naar de nieuwe oogst. Wie heeft voldoende dekking en wie neemt juist het risico om in juli/augustus minder dekking te nemen van oude oogst aardappelen? Daarbij zien we dat er een duidelijk verschil zit in de benadering van Belgische verwerkers versus de Nederlandse verwerkers.
Nederlandse verwerkers nemen geen risico en willen maximale dekking van hun grondstofbehoefte voor de laatste weken van juli. Zij willen niet voor verrassingen komen te staan als de vroege aardappelen niet geleverd kunnen worden. Er wordt flink gecontracteerd met telers die goede mechanische koeling hebben, waarbij goede vergoedingen worden betaald. Contractprijzen lopen op tot boven de €20 voor eind juli.
Een aantal Belgische verwerkers kiezen voor een andere benadering en maken deze periode flexibel door juist in te zetten op de voorraden frites in vrieshuizen en door hun onderhoud te laten afhangen van de beschikbaarheid van grondstof, maar vooral ook van de prijs van de grondstof. Is deze duur en zijn de aardappelen lastig beschikbaar dan gaat men vroeger dicht voor onderhoud en wordt er frites vanuit de vrieshuizen geleverd. Zijn de aardappelen goedkoop dan wordt er langer doorgedraaid met relatief goedkope grondstof.
Laat voorjaar maar voldoende oude oogst
Dat dit tot rare situaties kan leiden, blijkt dit jaar maar weer. De vroege aardappelen zijn door het koude voorjaar later beschikbaar, waardoor er langer met oude doorgegaan moet worden. Maar er is ook een voorraad frites in de vrieshuizen. Daarmee wordt er dus op 2 borden geschaakt. Belgische verwerkers lijken te hebben besloten langer door te werken met oude oogst aardappelen en hebben zich de laatste 2 weken actief op de vrije markt gemeld. De prijs van aardappelen is relatief goedkoop (onder contractprijs en ook onder de contractprijs van vroege nieuwe aardappelen) en daarom draaien industrieën door op oude oogst aardappelen en stellen onderhoud uit.
Nederlandse verwerkers hebben een andere grondstofpositie en zitten er ruim in. Feitelijk zelfs te ruim. Zo kan het nu gebeuren dat contractaardappelen van Nederlandse telers uit de mechanische koeling door Nederlandse verwerkers worden verkocht aan Belgische verwerkers om zodoende hun concurrenten met goedkope grondstof aan de praat te houden.
Boerenbusiness organiseert begin september een ronde tafelgesprek over de toekomst van de aardappelteelt en de fritesmarkt. Prominente bedrijven uit de sector schuiven aan. Heb jij vragen aan de experts over dit onderwerp? Stuur ze voor 25 augustus naar d.ballast@boerenbusiness.nl